/ /

Bulgária cikkek

Kis bolgár filmtörténet 2.

2014. január 24. · írta

A hivatalnok Aszenov egy faluba érkezik, hogy összeszámolja a határban élő vadnyulakat. Követeli, hogy mindenki szakítsa félbe hétköznapi teendőit, és segítsen a „népszámlálásban”. A végeredmény az, hogy egyetlen nyúl sem él a közelben. – Folytatjuk kis bolgár filmtörténeti összefoglalónk első részét.

// tanulmány  // nemzeti filmtörténetek

Kis bolgár filmtörténet 1.

2014. január 20. · írta

Az első bulgáriai filmvetítést Rusze városában tartotta a horvát Georgi Kuzmić 1897. február 27-én. Az osztrák, horvát, szerb technikusok mellett, a bulgár filmgyártás atyjai között két helyi szakembert is találunk: Vaszil Gendov Bécsben tanult színjátszást, Borisz Grezsov pedig korábban a bécsi és a müncheni stúdióban dolgozott.

// tanulmány  // nemzeti filmtörténetek

Dimitar Mitovszki: Mission London

2010. október 15. · írta

Az, hogy a brit főváros multikulti adottságot már többen meglovagolták Damien O’Donnell Kelet az keletjén keresztül egészen Guy Richie filmjeiig, eddig is ismert volt. A bolgárok azonban megelőzték, hogy a Borathoz hasonló szatírát, vagy valami gengsztereposzt forgassanak róluk, ezért Dimitar Mitovszki rendező személyesen költözött a szigetországba, hogy ledirigáljon egy kis blődlit. Kár, hogy a film alapjául szolgáló regény kicsit mélyebb volt.

// kritika  // vígjáték