/ /

Cabiria cikkek

Szandál és pixel – Az ókori témájú sorozatokról

2012. március 9. · írta

A tévésorozatok 2000-es évekbeli reneszánsza sok elfeledett műfajba lehelt új életet. Ez alól nem kivételek az 50-es, 60-as években reneszánszukat élő ókori filmeposzok sem. Ugyan a műfaj egyfajta demitizálás útján a 90-es évek végétől (Gladiátor, Trója, Arthur király, Nagy Sándor, a hódító) folyamatosan próbálta visszahódítania a silver screen-t, igazi műfaji megújításra csak a tévésorozatokban volt képes.

// tanulmány  // tévé

Cabiria Cseh Filmnapok – Sepsiszentgyörgy, 2005. március 18–20.

2005. május 15. · írta

A tavalyi Európa Filmnapok sikerén felbuzdulva a tizenegy éve működő Cabiria Filmklub szerve­zői úgy döntöttek, idén a márciustól októberig terjedő időszakban külön-külön hétvégét szen­telnek az egyes európai nemzetek filmművé­szetének. Ennek a projektnek volt az első állo­mása a Cseh Filmnapok, amely a bukaresti Cseh Intézet és a prágai FAMU filmiskola segít­ségével valósult meg, március 18–20. között. A rendezvénysorozat német filmes hétvégével folytatódik majd.

// beszámoló  // fesztivál

Beszélgetés Maciej Kozlowskival

2004. augusztus 15. · írta

Maciej Kozlowskit több szál is köti Erdélyhez. Nemcsak Lakatos Róbert díjnyertes filmjét fényképezte itt, hanem a Filmtett–Duna Műhely alkotótábornak is oszlopos tagja. Lakatos Róbert Ördögtérgye című kisjátékfilmje a 35. Magyar Filmszemle legjobb rövidfilm díját kapta. Az operatőr Maciej Kozlowskival a Sepsiszentgyörgyi Cabiria Filmklub tízéves születésnapi rendezvényén beszélgettem.

// interjú  // pályakezdők

Tíz éves a Cabiria Filmklub

2004. augusztus 15. · írta

Tíz éve, 1994-től működik megszakítások nélkül Sepsiszentgyörgyön a Cabiria Filmklub. Minden év októberétől júliusig hetente vetítésre került egy, de akár két, három film is, ami tíz év alatt több, mint 360 filmet jelent. Egy önszerveződő kis csapat indította útjára a filmklubot: Lázár Zsuzsa, Melkuhn Andrea, Erdő László, Kucza Alpár, Lázár Endre, minden intézményes háttér és folytonos anyagi támogatás nélkül.

// interjú  // erdélyi műhely

Cabiria filmnapok, Sepsiszentgyörgy, 2003. március 24-27.

2003. május 15. · írta

Szinte tíz éve boldogítja városunk lakóinak életét a Cabiria filmklub. A szerdánkénti filmvetítések néha kicsúcsosodnak, egy tavaszi vagy őszi filmnapok keretében. Ennek pedig március huszonegyedikén, pénteken kellett elérkeznie, hogy három napig különféle filmekben élhessünk, kifulladásig – videoprojektoros vetítéssel.

// beszámoló  // fesztivál

Erdélyi filmklub-helyzet

2003. február 15. · írta

A filmklubok azt az űrt próbálják betölteni, amit a hollywoodi termésből élő mozik maguk után hagynak. A legtöbb városban a művészfilmek bemutatásának avagy a filmes oktatásnak az egyetlen lehetőségét jelentik, miközben a filmek beszerzése és a kiadások fedezése továbbra is problémát jelent.

// beszámoló  // erdélyi műhely