/ /

Cinefest cikkek

Az ember mindig tanul másoktól – Interjú Zsigmond Vilmossal

2014. október 1. · írta

Egy európai úr Amerikában – röviden így szokás jellemezni Zsigmond Vilmos Oscar-díjas operatőrt, aki idén két európai életműdíjat kapott: Cannes-ban és Miskolcon, a Jameson CineFesten. A 84 éves nagymester szerint nem elég, ha valami szépen van fényképezve, a jó sztori is sokat számít, és számára az egyetlen kikapcsolódás, ha forgathat, vagy legalább fényképez.

// interjú  // magyar

Mert a film jobb, mint a valóság... – 10. Jameson CineFest Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál – 2013. szeptember 12–22., Miskolc

2013. szeptember 24. · írta

Mi leszel, ha nagy leszel? Filmet szeretnék forgatni. Miért? Mert a film jobb, mint a valóság... Hangzik el a 10. Jameson CineFest nyertes dokumentumfilmjében (Boldogok leszünk... majd egyszer), de ha már kaptuk ezt a felütést a filmmel kapcsolatban, ragadjuk meg, és bátran használjuk a filmfesztiválra is, mert hiszen jobb, mint a valóság, messze több, mint a hétköznapok. A filmfesztivál az ünnep varázslata.

// beszámoló  // fesztivál

Jameson CineFest 2012 beszámoló

2012. szeptember 27. · írta

10 nap, 69 versenyfilm – 69 premier, 5 zsűri, 9 díjazott alkotás. Lehetne ennyi is. Agnieszka Hollandnak életműdíj, Miskolci Nemzetközi Filmvásár, CineClassics – You Must Remember konferencia, Nemzetközi Ökumenikus Média Konferencia, Art Mozi Egyesület szakmai konferencia, Friss levegő konferencia, Adolf Zukor emléktábla-avatás, Roma-Kép Program, Iránytű-Doku workshop, Dazoo-Sunny workshop, Sapientia-Borders workshop, két mesterkurzus, számtalan sztárvendég, Kitekintő filmek, 14 koncert, plusz 1 a cigányzenekarral a Jameson lounge-ban... Lehetne „csupán” ennyi is, szárazon. 

// beszámoló  // fesztivál

Jameson CineFest – Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál, 2011. szeptember 17–25.

2011. szeptember 28. · írta

Nagy fesztivál, kis pénz és a többi közhely... A Cinefest nem erről szól. Egyrészt résztvevőként nem érzed, hogy messze nincs annyi anyagi támogatás a fesztivál mögött, mint amennyi mondjuk tavaly volt. Másrészt nem is nyafog erről senki a stábban. Harmadrészt a filmes felhozatal A-kategóriás – azaz nem ezen spóroltak. A Cinefest nem erről szól, hanem lelkes emberekről, akik profik abban (is), hogy a minimálisból maximálisat hozzanak ki. Valószínűleg altruisták és mindemellett kimondottan élvezik, hogy ezzel a rendezvénnyel foglalkozhatnak. Emberi emberek, szeretik a fesztivált és szeretik a fesztivál közönségét.

// beszámoló  // fesztivál

CineFest 2010 – a Korda-workshop szemszögéből

2010. szeptember 22. · írta

Adott egy filmfesztivál – neve Cinefest. Adott két Korda Sándor-némafilm  – címük Fehér éjszakák – Fedora (1916) és Mesék az írógépről (1916). Adott két csapat a budapesti Színház és Filmművészeti Egyetem látványtervező osztálya és az EMTESapientia fotó, film, média szakának néhány volt diákja; adott továbbá 2 db. kamera, 3 db. lámpa, kb. 30-40 méternyi vezeték és 5x24 óra. Mi lesz ebből?

// beszámoló  // fesztivál

Elkezdődött a 7. Cinefest filmfesztivál Miskolcon

2010. szeptember 13. · írta

„Miskot? Miskolt? Miskolc!” – nem más, mint Martin Scorsese próbálja vigyorogva kibetűzni a város nevét, majd egy pár biztató szót intéz a közönség soraiban ülő fiatal filmrendezőknek. Ezzel a hatásos mozzanattal kezdődött a már hetedik kiadását élő Cinefest filmfesztivál a miskolci Művészetek Házában.

// beszámoló  // fesztivál

6. Cinefest – Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja – Miskolc, 2009. szeptember 11–20.

2009. szeptember 24. · írta

A fesztivál nevében szereplő 'nemzetközi' jelző ez esetben 100 százalékosan megállja a helyét, hiszen egy messzemenőkig színvonalas és jókedvvel szervezett film-fiestát fogadhatott be az érdeklődők retinája. A 9 napos esemény alatt az összesen 6 kategóriában 77 alkotást vetítettek, köztük európai és magyar premiereket.

// beszámoló  // fesztivál