/ /

Délszláv cikkek

Danis Tanovic: Cirkus Columbia / Cirkusz Kolumbia

2011. július 5. · írta

„Mint Romeo és Júlia, csakhogy mindenki túlélte” – meséli szülei történetét Tanovic filmjének fiatal hőse. Viszont vannak dolgok, amikbe jobb, ha belehal az ember, s nem marad rá egy emlék, melyet eltörölni lehetetlen: így van ez a szerelemmel, és a háborúval is. Hogy a kettő mennyire (lehet) egyidejű – a kérdést lehet feszegetni, de annyi biztos, hogy egy adott ponton egyik feltételezi a másikat.

// kritika  // filmdráma, európai

E-mail interjú a Gucha! forgalmazójával, Anjou Lafayette-tel

2008. június 25. · írta

A tegnap megjelent filmkritika nyomán az alábbiakban a nemrég mozikba került Gucha! című film magyarországi forgalmazójával, Anjou Lafayette-tel készített e-mail interjúnkat olvashatják. Érdekes színfolt a hazai piacon, mivel a figyelmét kimondottan a délszláv kultúra felé fordítja, ami külön öröm, ha az egyre szűkülő forrásból származó kínálatra gondolunk.

// interjú  // forgalmazás

Délszláv filmtörténet – Háború és útkeresés – Jugoszlávia széthullása a filmek tükrében

2008. március 10. · írta

A jugoszláv film az 1980-as években elért külföldi sikerei után az államszövetség széthullásával megszűnt létezni. A 90-es évek polgárháborúja során a mozgókép is tagköztársaságokra darabolódott. Az utódállamok több-kevesebb sikerrel létrehozott nemzeti filmgyártásai a mai napig forráshiánnyal küszködnek.

// tanulmány  // nemzeti filmtörténetek, filmtörténet

Interjú Ognjen Svilicic horvát rendezővel

2007. szeptember 15. · írta

Az Armin egy apa-fiú történet. A főszereplők a siker reményében utaznak Szarajevóból Zágrábba egy szereplőválogatásra. Szerep helyett azonban csak egy dokumentumfilmes ajánlatot kapnak, amely személyes, háborús tragédiájukat dolgozná föl. Visszautasítják. A rendezővel a Pulai Filmfesziválon beszélgettem a horvát és a délszláv filmről, valamint a magyar kapcsolatok fontosságáról.

// interjú  // európai