/ /

Erdélyi film cikkek

Beszélgetés Kabay Lászlóval, amatőr filmfelvételek örökösével

2012. június 22. · írta

Az 1923-ban világszerte kereskedelembe kerülő Cine Kodak filmezőgépek egyike egy kolozsvári fotóboltból került egy polgári családi ház udvarára, és időnként a város utcáira az 1920-as évek végén, 1930-as évek elején. A helyi szinten relatíve ritkaságba menő amatőr filmezés egy lelkes fotóamatőr, Orbán Lajos nevéhez kapcsolódik, akinek a családi felvételeiről a Filmtett korábban beszámolt már. Kabay László, kolozsvári fotós révén újabb tekercsek és ezzel együtt újabb történetek kerültek elő.

// interjú  // erdélyi műhely

Filmalkímia nálamnál küssebbeknek

2009. január 5. · írta

…nemrég felidéztem valakiknek egyik legkorábbi emlékem, ami éppen eléggé idevág. Olyan ötéves lehettem, a húgom pedig három ha volt, szóval még éppen csak hogy beszéltünk. A testvéremnek volt egy hatalmas szőke babája, kék szemekkel, hatalmas szempillákkal. Ha lefektette, lehunyta a szemét, ha megnyomta a hátát, akkor sírt, és volt váltóruhája is...

// publicisztika  // erdélyi műhely

Beszélgetés Fischer István operatőrrel, rendezővel

2005. január 15. · írta

Fischer István Legalább Európát… című filmje az első erdélyi magyar játékfilm, amely a diktatúra évei alatt készült. Itthon nem is került bemutatásra több mint harminc évig. Első vetítésére az Alter-Native Rövidfilmfesztiválon, Marosvásárhelyen került sor. A film elkészítése után Németországba menekült rendezővel a film előzményeiről, a forgatásról, a hajdani bukaresti magyar szerkesztőségről, cenzúráról, az oberhauseni fesztiválról, egyszóval egy izgalmas és mozgalmas filmes élet állomásairól beszélgettünk.

// interjú  // magyar

Beszélgetés az erdélyi filmről erdélyi operatőrökkel és rendezőkkel

2001. június 15. · írta

Miért rendez az operatőr, és miért operatőrködik a rendező? Miért kell a Mátyás szobornak feltétlenül látszania egy kolozsvári tudósításban? Hogyan hat a televíziózás a filmkészítésre? Mitől erdélyi az erdélyi film, egyáltalán lehet-e ilyesmiről fantáziálni? – Xantus Gábor, Tompa Gábor, Schneider Tibor, Erdős Zsigmond, Lakatos Róbert, Fazakas Szabolcs és Zágoni Balázs többek között ezekről a kérdésekről beszélgetett el a Filmtett egyéves születésnapján.

// interjú  // erdélyi műhely