/ /

Európa cikkek

A filmalkotásokkal kapcsolatos szerzői jogok az Európai Unióban

2016. február 2. · írta

Cikkem a Magyarországra, mint az Európai Unió tagállamára vonatkozó szabályozást tekinti át a filmalkotásokra vonatkozóan. A korai jogi szabályozástól kezdve mutatja be a filmes szerzői joggal összefüggő irányelvek kötelezettségeit, a tagállamok számára nyitva álló jogi lehetőségeket. A hatályos uniós célkitűzések és programok közül az európai digitális egységes piac mellett a finanszírozási rendszer, a Kreatív Európa Program és annak ütemezése is a tanulmány részét képezi. A cikk az Európai Bíróság joganyagába és néhány kiemelt tagállam szabályozásába is betekintést enged.

// tanulmány  // filmfinanszírozás

Az európai miniállamok filmtermése

2013. január 30. · írta

Bármilyen hihetetlenül hangzik, Európában vannak olyan filmiparok, amelyekhez képes Magyarország átlagos filmtermése is gigászinak tűnik: ezek az európai miniállamok. Nézzük meg négy példán keresztül, hogy a kontinens legkisebb államai hogyan próbálnak felépíteni egy karakteres nemzeti filmipart, illetve hogyan használják ki különleges természeti, földrajzi és kulturális adottságaikat egy nagyobb cél érdekében.

// tanulmány  // filmtörténet, nemzeti filmtörténetek

Tarik Saleh: Metropia

2010. július 22. · írta

Tarik Saleh egész estés animációja nemrég jól teljesített egyes fesztiválokon (Tribeca, Sitges, Velence, sőt, Titanic), hiszen egyike azon kevés 60 percnél hosszabb munkáknak, amelyek emberi kézzel, a lehető legkevesebb számítógépes beavatkozással készültek. A neves animációk világában mégis képtelen felülmúlni az agyondicsért Miyazaki-, Linklater-, Folman-munkákat – erre keressük a miérteket és a hogyanokat.

// kritika  // animáció

Fatih Akin: Auf der anderen Seite / A másik oldalon

2008. április 23. · írta

Néhány évvel ezelőtt a németek egyik legpiacképesebb rock-bandája mennydörgő basszusok közepette kürtölte világgá véleményét globalizálódó világunkról: „Mind Amerikában élünk!" Úgy tűnik, a török származású, de németországi születésű Fatih Akin nem osztja teljes mértékben a Rammstein nézeteit, mert újra az emberi sokszínűségről készített filmet.

// kritika  // filmdráma, európai