/ /

Film és vallás cikkek

A nem konvencionális Krisztus-filmekről

2014. április 18. · írta

Talán egyetlen történetet sem dolgoztak fel annyiszor és annyian, mint Jézus Krisztusét, ebből pedig a film médiuma sem maradt ki. A némafilmek korszakától folyamatos a bibliai adaptációk megjelenése, ezek közül is a legnagyobb számot (és nem mellesleg a legnagyobb anyagi sikereket) az Újszövetségben leírtak tartják. Teljesen érthető az is, hogy egy ennyire jól ismert történet, ennyire ikonikus karakterek a széles célközönséget megfogni igyekvők mellett, az auteur rendezőket is alkotásra készteti, ezért nemcsak „klasszikus” filmek, hanem az évtizedek során egyénibb, kevésbé konvencionális adaptációk is születtek a témában.

// tanulmány  // filmtörténet

Javier Fesser: Camino

2010. április 21. · írta

Egy halálos betegségben szenvedő karaktert meglehetősen provokatív vallási kontextusba belehelyező melodráma felettébb gyanút keltő – és ez alól az sem kivétel, ha a történet alapját valóban megtörtént események képezik. Ezért a hatásvadászat vádját messze elkerülendő, Javier Fesser ízig-vérig látványos mozit álmodott... a címszereplő Camino alakja mégis feledhetetlen.

// kritika  // filmdráma

Nalin Pan: Samsara / Szamszára

2004. március 15. · írta

Még mindig ritkán lát a hétköznapi mozilátogató keleti artfilmet, s ha mégis, még ritkábban indiait. Tovább fokozza a kódhierarchián belüli specifikusságot, hogy az indiai szerzetest, a keleti vallások új ébredőjelöltjét ezúttal nem Keanu Reeves játssza. Már ennyiből is látszik, hogy a Szamszára elég egzotikus film.

// kritika  // filmdráma

„Beszéd és mozgás, e kettő teszi a színművészetet.” (Goethe)

2001. május 15. · írta

Krzysztof Zanussi Kishitűség című filmjében a fehérvérűségben szenvedő kisfia életéért, a csoda bekövetkeztéért küzdő Olga a nagymise idején, mintha valamiféle sugallat sürgető kényszerítésének engedve, sietős mozdulatokkal kiverekszi magát a helyéről és a két padsor között kereszt alakban arcra fekszik.

// tanulmány  // filmelmélet, filmtörténet