/ /

Film-pénz-paragrafus cikkek

Beszélgetés Giurgiu Tudorral a román filmtörvény sorsáról

2003. október 15. · írta

Románia talán európai rekordot döntött a filmtörvény elfogadásának sebességével. Bár a megelőző tárgyalások fél évet vettek igénybe, mindössze két hét alatt tette meg az utat a parlamenti vitáktól a szavazáson keresztül a Hivatalos Közlönyben való megjelenéséig. Giurgiu Tudor producerrel, a Transilvania Filmfesztivál igazgatójával e törvény sajátosságairól beszélgettünk.

// interjú  // filmfinanszírozás

Beszélgetés Ludwig Galambos producerrel, amatőr filmessel

2003. október 15. · írta

Ritkán vetődik hozzánk amatőr filmes a szuperprodukciók, a dollármilliókból forgatott mozgóképek országából. Az Erdélyből elszármazott Galambos Lajos Amerikában kutatómérnökként keresi meg azt a pénzt, amiből filmjeit készíti. Az idén Johnny Rãducanu-ról forgatott filmjét kísérte el Győrbe, a Mediawave fesztiválra, ahol gyerekkora óta tartó mániájáról, és az ittenitől csak árnyalatokban különböző amerikai amatőr filmes világról beszélt a Filmtettnek.

// interjú  // filmfinanszírozás

Filmfinanszírozás Franciaországban

2003. október 15. · írta

A Franciaországban nemzeti ügyként kezelt film gazdasági hátterét a múlt század nyolcvanas éveiben kormányzati kezdeményezéssel kialakított, nagy mértékben a tévécsatornák befektetéseire alapozó struktúra biztosítja. Ez tette lehetővé, hogy két évtizeden keresztül a francia filmesek, gyakran a piac minden törvényének ellentmondva, évente 150-180 játékfilmet készíthessenek.

// tanulmány  // filmfinanszírozás

Cineuropa, Media, Korda és a többiek

2003. október 15. · írta

Véletlenül akadtam a Cineuropára. Szóösszetételeket ütöttem be találomra a keresőbe, és egyszer csak kiderült, hogy létezik egy ilyen honlap, olaszok szerkesztik. Egy európai szakmai adatbázis és ugyanakkor ernyő-honlap, rajta keresztül el lehet jutni még legalább háromtucatnyi európai filmes honlaphoz, amelyek filmes oktatásról, támogatásokról, versenyekről, fesztiválokról nyújtanak rengeteg hasznos információt. Alaposabban körültekintve azonban árnyaltabb képet kapunk.

// tanulmány  // filmfinanszírozás