/ /

Filmarchívum cikkek

Megbukott Romániában a filmtörvényt módosító kormányrendelet

2017. május 23. · írta

Elutasította a képviselőház kedden a filmtörvényt módosító 2016/91-es sürgősségi kormányrendeletet, amely a filmtámogatási rendszer gyökeres reformját tűzte ki célul, illetve felélesztette volna az Országos Filmarchívumot. A kormányrendelet tavaly novemberben lépett hatályba, miután a Dacian Cioloş vezette szakértői kormány, mandátuma utolsó száz méterén fogadta el.

// beszámoló  // román

Reformvajúdásban a román filmipar

2016. július 25. · írták: ,

Reform előtt áll a román filmipar, legalábbis ezt reméli a román kulturális szaktárca jelenlegi vezetője, Corina Şuteu miniszter, aki nagyszabású átszervezést indított el a román Országos Filmarchívum újjáélesztése, a filmgyártást finanszírozó Román Országos Filmközpont (CNC) átszervezése és a filmtörvény módosítása érdekében.

// beszámoló  // román, filmfinanszírozás

Interjú Fazekas Eszterrel, a MaNDA restaurátor-filmtörténészével

2015. november 27. · írta

A nemzeti filmkincs, a filmtörténeti hagyomány ébren tartása szempontjából filmgyártás fenntartása mellett égetően fontos a régebbi, még nem digitális technikával készült filmek ‒ különösen a meghatározó alkotások ‒ megőrzése és felújítása. Magyarországon ezzel egyetlen intézmény foglalkozik, a MaNDA, ahol Fazekas Eszter filmtörténész, restaurátor, DVD- kiadványszerkesztővel beszélgettünk a közelmúltban restaurált és DVD-n is kiadott Szőts István-filmek kapcsán.

// interjú  // filmrestaurálás

Le Giornate del Cinema Muto, 2013. október 5–12., Pordenone (Olaszország)

2013. november 3. · írta

Pordenone, a későközépkorban alapított észak-olasz kisváros, 1982 óta immáron 32. alkalommal ad helyet a világ legnívósabb némafilmfesztiváljának. Bár a némafilm egy már letűnt filmes paradigma emléke, az érdeklődés különösen elevennek mondható: a fesztivál szinte minden vetítése teltházas volt, ami figyelemreméltó, tekintve hogy a helyszín a Teatro Comunale Giuseppe Verdi közel 1000 férőhelyes nagyterme.

// beszámoló  // fesztivál

Interjú Anca Mitrannal, a Román Nemzeti Filmarchívum igazgatójával

2003. október 15. · írta

2550 ágy, több mint 3000 „lakó” – ezek a jilavai börtön legfőbb jellemzői. A Bukarest melletti település leginkább fogdájáról „híres”, kevesen tudják, hogy ugyancsak itt van a „filmek börtöne” is, vagyis a Filmarchívum. A főváros központjától úgy másfél órányira, poros kis faluban áll meg az egyetlen arra közlekedő autóbusz. Vezetője készséges, a kapuban áll meg, hogy leszállhassak.

// interjú  // román

Interjú Szabó Antallal, a filmtechnika különcével

2003. április 15. · írta

Szerény kertváros Budapest XV. kerületében, ahol egy több lakrészre osztott régi családi ház két szobájában lakik Szabó Antal feleségével. A 76 éves filmes elképesztő gépeket fabrikált saját kezűleg az elmúlt 60 évben, amelyekkel filmeket kopíroz, perforál, ír át, restaurál. Az októberi autóbalesete és még mindig törött lába ellenére rendkívül életerős. Tóni bácsi filmhez fűződő sajátos viszonyáról vallott a Filmtettnek.

// interjú  // portré, magyar