/ /

Filmelmélet cikkek

McLuhantól Derrickig – Gondolatok A képernyő jótékony homálya kapcsán

2009. szeptember 14. · írta

Mihály István kötetéről egyszerre nagyon könnyű és nagyon nehéz  recenziót írni: a szerző a Filmtett köré csoportosuló tollforgatók táborának veterán és kiemelkedő képviselője, az idén Kolozsváron megjelent A képernyő jótékony homálya című kötete pedig egyes olvasóink számára több ismerős írást tartalmaz. A kötet gerincét képező gondolatmenet ellenben mindenkinek újdonságértékkel szolgálhat.

// recenzió  // kiadvány, filmelmélet

Beszélgetés Margitházi Bejával, a filmológus csoport vezetőjével

2009. augusztus 7. · írta

A filmológus csoport minden táborban egy kicsit titokzatos. Tagjai olykor hunyorogva bújnak elő egy sötét teremből, vetítésről, máskor lázasan rohangálnak és rámenősen követelnek interjúkat a csoportvezetőktől, gyakran látni őket élénken beszélgetni egy asztal körül vagy a fűben, de többnyire a forgatásokon is hasznossá teszik magukat. A csoport régi-új vezetőjét, Margitházi Beját faggattuk a két hete lezárult közös munkáról.

// interjú  // filmkritikaírás, filmelmélet

Moziba(n) „menő” arcok – Margitházi Beja: Az arc mozija. Közelkép és filmstílus

2009. április 21. · írta

Az arcközeli kép a mai néző számára természetes és szerves része a filmnek, ez azonban nem volt mindig így. Margitházi Beja Az arc mozija. Közelkép és filmstílus című, lenyűgözően tartalmas és izgalmas könyvében arra vállalkozik, hogy a premier plán filmtörténeti áttekintése mellett a közelképet kommunikációs, esztétikai, filozófiai és művészeti szempontú elemzésnek vesse alá.

// recenzió  // kiadvány, filmelmélet

A kortárs némafilm mint médium-archívum

2009. március 24. · írta

A legutóbbi némafilm-ősbemutatóra 2008. december 5-én került sor. Történt ugyanis, hogy Karl Lagerfeld, a Chanel divatház művészeti igazgatója nemcsak egy újabb fekete-fehér (és piros) kollekciót tervezett, hanem annak bemutatójára egy saját rendezésű, 10 perces fekete-fehér némafilmmel is előrukkolt.

// tanulmány  // filmelmélet, technika

Az erőszakot is lelövik egyszer?

2005. május 15. · írta

Ha az erőszakról szeretnék beszélni, akkor minden bizonnyal meg kellene alkotnom az elfojtás esztétikáját, semmiképpen nem freudi értelemben, hanem inkább az elhallgatáshoz, a meg nem történthez, a ki nem beszélthez közel álló kategóriák dimenziójához tartozó, eléggé ingoványos területet kellene körvonalaznom. Minél inkább próbálom behatárolni mindazt, amit erőszaknak nevezhetünk, annál inkább szélesedik a kör, annál nehezebb megközelítenem a meghatározandót, mert bármi erőszaknak tekinthető, ha megfelelő kontextusban értelmezzük.

// tanulmány  // filmelmélet

Multiplex narratíva az amerikai filmekben

2005. április 15. · írta

A multiplex narratíva, azaz a többszálú cselekményvezetés Robert Altman filmrendezővel tett szert rendkívüli népszerűségre, de valójában már a harmincas években létezett. A párhuzamosan bonyolított szálak intellektuális varázsa és az ehhez kapcsolódó sztárparádék máig rabul ejtik a nézőket. Vajon mitől olyan népszerűek a Rövidre vágva, a Divatdiktátorok, a Szeress, ha tudsz és társaik?

// tanulmány  // filmelmélet