/ /

Filmfinanszírozás cikkek

Beszélgetés Áprily Zoltánnal

2010. december 6. · írta

Áprily Zoltán az ELTE Film-, Média- és Kultúraelméleti Doktori Program hallgatója, 2007-ben hozta létre a Daazo weboldalt, melynek célja az európai rövidfilmek népszerűsítése, összegyűjtése. Jelenleg egy új projekten dolgozik, melynek létrehozásához a filmkedvelő olvasók, a közösség segítségére is szükség lesz. Új terveiről és a közösségi filmfinanszírozás mibenlétéről, rejtelmeiről beszélgettünk.

// interjú  // filmfinanszírozás

Interjú Jeremy Thomas producerrel

2010. január 18. · írta

Korunk legnemzetközibb és legrangosabb indie producere. Terebélyes és öntörvényű, mint egy török pasa. A gyomránál csak a filmjeit szereti jobban. Világéletében saját szabályai szerint üzletelt, ennek ellenére (vagy talán épp ezért!) példátlanul gazdag és színvonalas filmográfiát halmozott fel. A 60 éves, Oscar-díjas brit producer a Thesszaloniki Filmfesztiválon kapott Arany Alexander-díjat életművéért.

// interjú  // filmfinanszírozás, függetlenfilm

Interjú Ada Rosetivel, az Országos Filmközpont közigazgatási tanácsának tagjával

2008. február 5. · írta

Az Országos Filmközpont (CNC) január 18-án hirdette ki a 2007 november-decemberére kiírt pályázat eredményeit. Elégedetlen morajlás követte a győztes projektek nevének felolvasását. A 2005-ben bevezetett szabályzat szerint a forgatókönyvek osztályozása a végső pontszám 50%-át teszi ki, a többi 50%-ot a produkciós cég és a rendező pontszáma adja. Így 4-es alatti osztályzatú terv is nyert a pályázaton, ha elég „neves" emberek készülnek azt megvalósítani.

// interjú  // filmfinanszírozás

Filmipar Európában 7. – A filmgyártás alternatív finanszírozási forrásai

2007. április 15. · írta

A nemzetközi szervezetek és az egyes államok által nyújtott finanszírozási források mellett alternatív források is elérhetőek a filmgyártó cégek számára produkciójuk finanszírozására. Az ezekhez a forrásokhoz való hozzáférés azonban a produkció műfajától és az egyes országokban kialakult finanszírozási struktúráktól függően változhat. A filmek gyártásának finanszírozása kapcsán az egyes finanszírozókat nem lehet külön kezelni, azok szerepe, és az általuk megszerzett filmjogok felhasználása szervesen kapcsolódnak egymáshoz.

// tanulmány  // filmfinanszírozás

Filmipar Európában 5. – Közvetlen filmtámogatási rendszerek

2007. február 15. · írta

A nemzeti, kulturális identitás megőrzése és a filmipari kapacitásaik lehető leghatékonyabb kihasználása és annak járulékos hasznai miatt szinte valamennyi európai állam fontosnak tartja saját filmiparának, filmművészetének fenntartását, fejlesztését. A kulturális és gazdasági célokat szolgáló állami támogatások egyik formáját a közvetlen támogatások jelentik, azaz az egyes államok a központi költségvetés által is finanszírozott szervezeteken keresztül, pályázatok útján juttatják el a filmipari szereplők, illetve a filmipari területek és tevékenységek részére a támogatásaikat.

// tanulmány  // filmfinanszírozás

Filmipar Európában 4. – Koprodukciós filmkészítés, nemzetközi filmkoprodukciós egyezmények

2007. január 15. · írta

Minden bizonnyal nem árulok el nagy titkot e lap olvasóinak azzal, hogy vannak filmek, amelyeket koprodukcióban készítenek el. Ez köztudott dolog, azonban valószínűleg sokan nem gondolkoztak még el azon, hogy tulajdonképpen mit is jelent a koprodukciós gyártás, és hogy az milyen szerepet tölt be az európai, illetve a világ filmiparában.

// tanulmány  // filmfinanszírozás