/ /

Filmfinanszírozás cikkek

Filmipar Európában 4. – Koprodukciós filmkészítés, nemzetközi filmkoprodukciós egyezmények

2007. január 15. · írta

Minden bizonnyal nem árulok el nagy titkot e lap olvasóinak azzal, hogy vannak filmek, amelyeket koprodukcióban készítenek el. Ez köztudott dolog, azonban valószínűleg sokan nem gondolkoztak még el azon, hogy tulajdonképpen mit is jelent a koprodukciós gyártás, és hogy az milyen szerepet tölt be az európai, illetve a világ filmiparában.

// tanulmány  // filmfinanszírozás

Interjú Buglya Sándor filmrendezővel és producerrel

2007. január 15. · írta

Buglya Sándor, a Dunatáj Alapítvány vezetője, maga is aktív dokumentumfilmes alkotó és tanár a kolozsvári EMTE-Sapientia Fotó, Film, Média szakán. „Tizenvalahány éve vagyok producer, nem akartam az lenni. Stúdióvezető-helyettesként a szakma átalakulásakor, a központi pénzelosztás megszűnése után olyan helyzetbe kerültem, hogy az első pályázatokat nekem kellett megírnom.” A magyarországi filmtörvényről, dokumentumfilmes szemmel.

// interjú  // filmfinanszírozás

A román Országos Filmközpont működéséről

2007. január 15. · írta

Egyre több fiatal román filmrendező mutatja ki foga fehérjét. Ráadásul az elmúlt két évben a román alkotások által kiérdemelt nemzetközi díjözön is alaposan megnehezíti az Országos Filmközpont (Centrul National al Cinematografiai – CNC) dolgát. Mert igaz, hogy az elmúlt években hazai produkciók támogatására szánt állami keretek folyamatosan nőttek, de a filmesek teljesítményhez képest a pénz még mindig túl kevés.

// tanulmány  // filmfinanszírozás

Filmörvény – Kritika a román filmtörvényről

2007. január 15. · írta

„Nulláról kell kezdenünk. A nemrégiben módosított mozitörvénytől. Ébernek kell lennie a szakmának és a Hivatalnak különös tekintettel az alkalmazás és az infrastruktúra létrehozását illetően. Nincsenek termek, ha vannak gyengén felszereltek, van egy-két pláza, de nincs forgalmazás, a televíziók nem fizetik be a kötelező adókat az Országos Filmközpontnak, nem támogatják a dokumentumfilmeket, a képzéssel bajok vannak…” Hanno Hoffer filmrendező (http://atelier.liternet.ro/)

// tanulmány  // filmfinanszírozás

Hollywood versus..a nagyvilág

2005. július 15. · írta

Szunyókálok a kormány mögött. Tehetem, az autósor alig mozog. Az elmúlt éjjel csak alig pár percre hunytam le a szemem, mivel hálószobámat – s nemcsak az enyémet, hanem az egész környéket – bevilágította egy lámpa, amit mi, filmesek (szabad fordításban) csak BNL-nek (B...om Nagy Lámpának) becézünk. A kocsik alig araszolnak. A környező utcákból kivezető kereszteződéseknél rendőr zárja le a forgalmat. Ez a nagyvárosi élettel jár, gondolnák egyesek. De nem erről van szó. Szinte örülök, hogy elvették éjszakai álmomat, és hogy dugóban ülök lassan fél órája. Mert mind az egyik, mind a másik annak a jele, hogy Torontóban ismét forog a film. Az elmúlt három év stagnáló időszaka után ezek az apró kellemetlenségek aligha zavarnak. Sőt...

// tanulmány  // filmfinanszírozás

Beszélgetés Giurgiu Tudorral a román filmtörvény sorsáról

2003. október 15. · írta

Románia talán európai rekordot döntött a filmtörvény elfogadásának sebességével. Bár a megelőző tárgyalások fél évet vettek igénybe, mindössze két hét alatt tette meg az utat a parlamenti vitáktól a szavazáson keresztül a Hivatalos Közlönyben való megjelenéséig. Giurgiu Tudor producerrel, a Transilvania Filmfesztivál igazgatójával e törvény sajátosságairól beszélgettünk.

// interjú  // filmfinanszírozás