/ /

Filmiskolák cikkek

Magyarország, Budapest – Színház- és Filmművészeti Egyetem, Film- és Televízió Főtanszak

2006. október 15. · írta

A budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem – a „Főiskola” – a változások korát éli. Az egységes európai oktatási tér kialakításához elengedhetetlen változások a Főiskola életében is éreztetik hatásukat. A szakok megújuló akkreditálása, a kreditrendszer, az ötéves képzés bevezetése, valamint a pályázati rendszerre való áttérés komoly kihívást jelent az intézménynek, amely rusztikus bástyaként még sokáig állta a sarat az oktatási reformtörekvések tengerében.

// beszámoló  // médiaoktatás

Románia, Kolozsvár – Sapientia EMTE, Fotóművészet, filmművészet, média szak

2006. szeptember 15. · írta

A Sapientia talán kicsit nehezebben illeszkedik a filmes iskolákról szóló összeállításba. Nem egy különálló, nagy múltú művészeti iskola ugyanis, hanem egy nagyobb intézmény kis – és friss – része. És ez a nagyobb intézmény – a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem – is érdekes státussal rendelkezik.

// beszámoló  // médiaoktatás

Románia, Bukarest – Universitatea Nationalã de Artã Teatralã si Cinematograficã „I.L. Caragiale”

2006. szeptember 15. · írta

Andrei Şerban, a világhírű színházrendező nemrég megjelent életrajzának bemutatóján nyilatkozta azt, hogy érzése szerint Romániában színházi téren kevésbé eredetiek a rendezők, mint a film területén, és a román film háza táján új hullámot vél felfedezni.1 Ahogyan ez a magyar film esetében is, ha van román filmes újhullám, az a rendszerváltás után megjelenő fiatal filmes generációnak köszönhető. A román film sikerességét mi sem jelzi jobban, mint a közelmúltban Cannes-ban, Berlinben és más neves nemzetközi fesztiválokon elnyert díjak. E fiatal filmes generációból Corneliu Porumboiu, Cătălin Mitulescu, Nae Caranfil rendezők és a fiatal operatőrök Marius Panduru, Oleg Mutu, Mihai Mălaimare Jr. mind egy filmfőiskolában kezdték el pályafutásukat: az UNATC-n.

// beszámoló  // médiaoktatás

Lengyelország, Lodz – Panstwowa Wyzsza Szkola Filmowa Televizyjna i Teatralna im. Leona Schillera

2006. szeptember 15. · írta

Az emlékek általában megszépülnek, de az én filmiskolás élményeim nem. Ha visszaemlékszem, ugyanúgy tudom sajnálni magam az akkori kínlódásaim miatt, mint annakidején – csak egy kicsit nyugodtabban. Valójában nem is az volt a lényeg, hogy jól érezzem magam, hanem hogy fejlődjem. Lehet, hogy a fejlődés egyik alapfeltétele a szenvedés? Ha akkor ezt nem így gondolom, azon percben otthagyom az iskolát.

// beszámoló  // médiaoktatás

FAMU: még jó – Csehország, Prága – Filmová a televizní fakulta akademie múzických umêní

2006. szeptember 15. · írta

Lassacskán harmadéves operatőr szakos hallgató vagyok Prágában a FAMU-n. (Ezt azért bocsátom előre, hogy előítéleteim jellegét egyértelművé tegyem.) A szigorúan szabályozott felsőoktatási intézmény és a szabadon (adott esetben akár szabadosan) kísérletező filmeseket kinevelő alma mater közötti ellentmondás alapvetően meghatározza az ember FAMU-n eltöltött éveit.

// beszámoló  // médiaoktatás

Németország – Deutsche Film- und Fernsehakademie Berlin

2006. szeptember 15. · írta

Egy szép, napos nyári délutánon, piros hátizsákkal a hátamon, tornacipőmön megszáradt romániai sárral, besétálok a berlini Sony Centerbe. Egyenesen a Duna-deltából érkezem. Két napja még Sulinán hajóztunk. Beszállok az üvegliftbe. Szemben velem üvegfalak. Üvegház. Mindenhova be lehet látni. A helyiségek tátonganak az ürességtől. Megkapaszkodom a fémkorlátban. Ahogy emelkedünk, látom a kerek tér egészét, a mélyből hatalmas fémszem mered rám. Pupillájából víz fröcsköl. Egy szökőkút.

// beszámoló  // médiaoktatás

Buglya Sándor a kolozsvári Fotóművészet, filmművészet, média szak  első évének tapasztalatairól

2004. szeptember 15. · írta

A régóta áhított erdélyi filmes oktatás tavaly ősszel ténylegesen elkezdődött Kolozsváron, a Sapientia–Erdélyi Magyar Tudományegyetemen. A kezdeti nehézségek és konfliktusok után most már az első eredmények is látszanak: a Fotóművészet, filmművészet, média szak elsőéves diákjai egy nyílt vizsga keretében mutatták be munkáikat.

// interjú  // médiaoktatás