/ /

Filmszemle2004 cikkek

Magyar Filmszemle 2004 – Nem fikciós filmek szekció

2004. március 15. · írta

A tavalyi év dokumentumfilm-termése (legalábbis annak a szemlén megjelenő része) némi optimizmusra ad okot a műfaj jövőjét illetően. A versenyben résztvevő alkotások készítői között számos fiatalt találunk, akik nemcsak nyilvánvalóan tehetségesek; újszerű megközelítésmódjukkal, szakmai felkészültségükkel is hozzájárulhatnak a műfaj megújításához és népszerűsítéséhez.

// kritika  // fesztivál

Magyar Filmszemle 2004 – SZFE vizsgafilmek szekció

2004. március 15. · írta

A 35. Magyar Filmszemlén is megejtette évenkénti szokásos bemutatkozását a magyar filmes szakképzést biztosító Színház és Filmművészeti Egyetem, amikor öt blokkban vetítette az idei vizsgafilmek termését. Adásrendezők, televízió-rendezők és kameramanok egyaránt számot adhattak tudásokról – volt itt minden: Örkény-adaptációk garmadától televíziós riportokon ívelt az út a kisjátékfilmekig. Vegyes színvonal: biztos technikai tudás, hiányos történetek, érdekes csírák jellemezték ezt a mintegy harminc filmet – lássuk most az említésre méltóakat.

// kritika  // fesztivál

Magyar Filmszemle 2004 – Kísérleti kisfilmek szekció

2004. március 15. · írta

Sajnos a legtöbb film esetében hiányzott a tartalom és a forma harmóniája, általában vagy az egyik, vagy a másik hiányzott, s ebben nem kis szerepe volt annak, hogy az alkotások zöme tapasztalatlan, kvázi elsőfilmes alkotóktól került a versenybe, vagy olyanoktól, akik pénz és nagyobb alkotás készítésének lehetősége híján kényszerből forgattak kisfilmet.

// kritika  // fesztivál

Magyar Filmszemle 2004 – Kisjátékfilmek szekció

2004. március 15. · írta

A 35. Magyar Filmszemle hangsúlyosan vegyes tematikájú, technikájú és színvonalú kisfilmjeinek mezőnyében végül egy kolozsvári rendező által szignált darab nyert: Lakatos Róbert Gen(i)us diabolisÖrdögtérgye című alkotásának ítélték a legjobb kisjátékfilm díjat.

// kritika  // fesztivál

Magyar Filmszemle 2004 – Információs vetítések szekció

2004. március 15. · írta

Mostoha sors jut az információs blokkba sorolt alkotásoknak a Magyar Filmszemlén, mivel az nem képez egy jól definiált jellegzetességekkel rendelkező kategóriát, nagy költségvetésű játékfilmektől home video-szerű bohóckodásokon keresztül dokumentumfilmig minden belefér, ezért sosem lehet igazán tudni, mire várjon az ember. Talán éppen ezért időnként értékes felfedezéseket is lehet itt tenni.

// kritika  // fesztivál