/ /

Filmtörténet cikkek

A magyar reklámfilm rövid áttekintése – két étkezés között

2001. április 15. · írta

„A konzervhal finom falat. Fogyasszon több konzervhalat!” „Cipőt a cipőboltból!” „Adjon isten jó napot, köhögősnek Blokmaltot!” és társai – már az üveglemezre fényképezett, állóképszerű magyar ősreklámok is arról tanúskodtak, hogy a kereskedők a pontos információk mellett rövid, „blikkfangos” versikékkel is megpróbálták emlékezetessé tenni hirdetéseiket.

// tanulmány  // tévé, filmtörténet

Filmtörténet – Az elbeszélés kialakulása: Lumière-ék, Georges Méliès, David Wark Griffith

2001. március 15. · írta

Éppen hogy csak megszületett a film, a múlt század végén máris az eltűnés réme fenyegette. A mozgókép ugyanis nagyon hamar elvesztette újdonságértékét: a közönség megunta a váltig ismételgetett életképeket és természeti felvételeket, és a századfordulón már sokan beharangozták az új látványosság halálát. Hogy ez mégsem következett be, az annak köszönhető, hogy az addig megszokott felvételek mellett egyes filmesek elkezdtek történeteket mesélni a mozgókép segítségével.

// tanulmány  // filmtörténet

Filmtörténet – Az úttörők

2001. január 15. · írta

A Filmtett most induló rövid sorozata a hetedik művészet százegynéhány éves történetét tekinti át, az úttörőkön, az első elbeszélőkön, a filmes avantgárdon, a burleszken, az orosz montázs-iskolán, a hollywoodi stúdiórendszer kiépülésén, a hangosfilm aranykorán, a francia lírai realizmuson, az olasz neorealizmuson, az angol free cinemán át az európai, filmnyelvet újító új hullámokig, Új-Hollywood megjelenéséig, a kilencvenes évek mozijának portréjáig.

// tanulmány  // filmtörténet

A mozi évszázada – (Le Siècle du cinéma – a Cahiers du Cinéma téli különszáma)

2001. január 15. · írta

A Cahiers du Cinéma különszáma az új évezredet a huszadik század filmeseményeinek áttekintésével köszönti. A lap nevére rájátszó főcím (Le siècle du cinéma) a film világának sajátítja ki az egész huszadik századot, s a tartalomból megtudjuk azt is, hogy ezt komolyan gondolja: a szám rendezőelve a film és a történelem.

// recenzió  // kiadvány, filmtörténet