/ /

Florin mihailescu cikkek

Beszélgetés Florin Mihăilescu operatőrrel, egyetemi tanárral

2007. január 15. · írta

A bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanára 2006 novemberében a kolozsvári Sapientia–Erdélyi Magyar Tudományegyetem vendégelőadója volt. Az előadások után a mai román filmtörvényről beszélgettünk, amely szerinte „nagyon későn, nagyon nehezen jelent meg, és éppen azt gátolja, amin segítenie kellene: a művész életét”.

// interjú  // román

A tévé és én

2005. március 15. · írták: , , , , , , ,

Arra gondoltunk, ha már megszülethet ez a jubileumi lapszám, gyűljünk össze legalább itt, a lap hasábjain, szerkesztőbizottsági tagok és szerkesztők, akik egyébként egymástól 500-1000 kilométerre élünk és dolgozunk. Mindenkitől azt kértük, hogy írjon néhány sort a fenti cím alá: A tévé és én. A felhívásra a legváltozatosabb eredmények születtek. Íme, hogy látja a tévé és önmaga viszonyát egy filmrendező, egy operatőr, egy filmesztéta, egy filmelméletíró, valamint egy író-dramaturg. A sor végén pedig mi, a lap szerkesztői.

// publicisztika  // tévé

Beszélgetés Florin Mihăilescuval, a bukaresti Színház- és Filmművészeti Egyetem tanárával

2005. február 15. · írta

A bukaresti I. L. Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetemen négy mozgóképes szak működik: az 1950-ben indított Film- és televíziós rendezői, Film- és televíziós operatőri, illetve a kilencvenes években startoló Multimédia – hang és vágás, illetve Audiovizuális kommunikáció szak. A négyéves képzés programját úgy alakították ki, hogy a különböző szakok hallgatói együtt dolgozhassanak, és a majdani stábok többé-kevésbé stabil magja már az egyetemen létrejöjjön. Florin Mihăilescu, a Filmművészeti Kar tanára a bukaresti iskola sajátosságairól, a pályakezdő román filmesek esélyeiről beszélt a Filmtettnek.

// interjú  // román

Beszélgetés Vivi Drăgan Vasile operatőrrel

2000. szeptember 15. · írta

„Ideális néző vagyok. Lehet bármilyen blőd a film, ha a történet csak egy kicsit is izgalmasan van elmesélve, én máris tátott szájjal nézek, «mint a moziban». Nem kettőződöm meg, nem nézem kívülről, nem figyelem szakmai szemmel, hogy mit csinált az operatőrkollegám. Ez rögtön megszűnik, ha a saját filmemet nézem vissza. Nagyon zavar, ha valamit elrontottam." – Vivi Drăgan Vasile operatőrt Bukarestben kereste meg a Filmtett.

// interjú  // portré, román

Interjú Florin Mihăilescu filmoperatőrrel

2000. június 15. · írta

Hogyan alakult a román filmgyártás története 1989 után? Milyen színvonalú a bukaresti szakmai képzés? Kikből áll az új filmes generáció, és milyen jövő elé néz? A Filmtett kérdéseire Florin Mihăilescu, a Bukaresti Caragiale Színház- és Filmművészeti Egyetem volt rektora, számtalan Pintilie-, Daneliuc- és Pita-film operatőre válaszol.

// interjú  // román