/ /

Folyóirat cikkek

„A francba, szeretem a költészetet; valakinek problémája van ezzel?!” – A Prizma filmművészeti folyóirat negyedik száma

2010. december 14. · írta

Annak ellenére, hogy nem egy szabadidős, habkönnyed magazin, melyet tévénézés vagy főzés közben is nyugodtan lapozhatunk, a Prizma magán viseli a gyakori rendszerességgel megjelenő kiadványok egyik legnagyobb átkát: épphogy mohón megszagolgattuk, megnézegettük és kiolvastuk, függővé válásunk után máris alig várjuk a következő lapszámot.

// recenzió  // kiadvány

Az azonosulás csak idő kérdése – Film Comment, 2005. január-február

2005. március 15. · írta

A Film Comment idei január-februári összevont számában hosszú interjút közöl Clint Eastwooddal, elsősorban annak Million Dollar Baby című új filmje kapcsán. Eastwood megnyugtatja rajongóit, nem kell komolyan venni azt a korábbi „fenyegetését", melyet a lapok is közöltek, hogy tudniillik visszavonul. Ez csak egyfajta védekezési mechanizmus volt, merthogy úgy érzi, az ő korában már túl kevés az igazán testreszabott szerep, amelyet eljátszhat, ezért aztán valószínűleg inkább rendezni fog, de a színészi munkával sem szakít teljesen.

// recenzió  // kiadvány

Hogy van Ön, Mozi úr? – IDEA artă + societate Cluj, Romania No. 17/2004

2004. augusztus 15. · írta

A kolozsvári IDEA című folyóirat román és angol nyelvű, önmeghatározása szerint a „művészetek és a társadalom" jellegű témákban érdekelt, erőteljes grafikai koncepciójú kiadvány, az egykori román nyelvű Balkon megújult utóda. Legfrissebb, 17. lapszáma a kortárs mozi, vagy inkább a mozi kortárs kérdéseit boncolgatja, két összeállítás erejéig.

// recenzió  // kiadvány

Független filmtől a forgatókönyv-doktorig – Néhány észak-amerikai filmes szaklapról

2003. január 15. · írta

Amerikában a filmes lapok terén is két pólus létezik, akárcsak a filmkészítésben: Hollywood és New York. Ezen a tengelyen helyezkedik el a bulvárlapok és a szaklapok széles skálája. Ha a legmagasabb igényű művészi vagy szaklapot vesszük is kézbe, azonnal világossá válik: Amerikába a film nemcsak a hetedik művészet, hanem a második iparág is egyben.

// ajánló  // kiadvány, amerikai

A Cinema filmes magazinról

2003. január 15. · írta

Leginkább a mellettünk kólázó nézőhöz hasonlít. Egyszerre rajong és ítélkezik tárgya fölött, miközben nem esik ki szerepéből, nem csap át tudálékos, szakszavakat villogtató kritikusba, ám mindvégig megőrzi tájékozottságát. A popcornmozi farvizén létrejött popcorn-újságírás legnagyobb bajnoka, a Cinema az amerikai tömegfilm fogadott prókátoraként vonult be 1991 novemberében a magyar sajtópiacra.

// tanulmány  // kiadvány, filmkritikaírás

A konzervativizmus diszkrét bája – Cinema

2002. szeptember 15. · írta

Eleinte nem értettem, augusztus közepén miért álldogálok hosszasan a kolozsvári újságosstandok előtt, a női-, horgász-, autós- és kutyásmagazinok címlapjainak gazdag választékát röntgenezve, míg egy este, egy már bezárt támaszpont ablakából, visszafogottan, de kissé szomorúan rám nem pillantott Nicole Kidman a Cinema új borítójáról. Bár a májusban felbukkanó, kéthavinak feltüntetett román filmes lap újabb jelentkezésének már valóban itt volt az ideje, Kidmanra végképp nem számíthattunk.

// recenzió  // kiadvány

Új év – régi ismerősök – Cahiers du Cinéma No 564, 2002. január

2002. február 15. · írta

Az óévvel együtt mintha elmúlt volna az amerikai katasztrófa aktualitása is, és ami ezzel együtt járt: a megosztottság Kelet és Nyugat között. Revenons á nos moutons, mintha ez lehetne a januári szám mottója. S valóban csupa ismerős téma: hogy érzi magát a francia filmgyártás, Antonioni filmet forgat. Marléne Dietrich Sternberg kamerája előtt stb.

// recenzió  // kiadvány