/ /

Forgatási beszámoló cikkek

Rövid beszámoló egy rövidfilmes workshopról

2008. október 14. · írta

Very Short Films Workshop – a Német és a Francia Kulturális Központ új projektjét szeptember 29. és október 10. között rendezték meg Kolozsváron. A terv szerint a három francia rendező előre megírt forgatókönyveik alapján készít filmet három magyarországi operatőrrel, három németországi hangmérnökkel, romániai vágókkal, kameraaszisztensekkel és világosítókkal.

// beszámoló  // rövidfilm, forgatási beszámoló

Szekuscikk Jakab-Benke Nándor készülő filmjéről

2008. szeptember 22. · írta

Nem találom a kötelező transszilván idillt, sehol a székelyruhás furfang, hiányzik az öreg néni, aki egyedül él Borosnyón, bánatát kötögetve. A Nándor-filmek mágiája túlnőtte a babonás népi folklórvilágot, az univerzálisabb és kortársabb életérzés érdekli inkább... Nem szabványos forgatási beszámoló egy újabb, nem szabványos filmről.

// beszámoló  // forgatási beszámoló, erdélyi műhely

A Bibliothéque Pascal forgatása Marosvásárhelyen

2008. április 21. · írta

Szokatlan április 1-jei tréfának tűnhetett a Marosvásárhely színes fényárba boruló főterén gyanútlanul sétálónak, hogy feldíszített karácsonyfa áll a tér közepén, melynek tövében még az árusok bódéi is sorban megjelentek. A helybeli lakosok között mégis alig akadt, aki ne hallott volna arról, hogy itt éppen Hajdu Szabolcs ötödik nagyjátékfilmjének forgatása zajlik.

// beszámoló  // forgatási beszámoló, erdélyi műhely

Egy bámészkodó jegyzetei a forgatásról

2008. február 1. · írta

Magas sziklák, havas táj, kis kunyhó, zúzmarás fák. A svájci Alpokra emlékeztető csendélet, magashegyvidéki táj. Ez az egyik oldal. A másikon egy kis erdélyi falu, Torockó, a környék legmagasabb pontja valójában az alig 1170 méter magas Székelykő. Január 10–13. között 80 osztrák–magyar első világháborús honvéd, 8 olasz katona és mintegy 50 filmes szakember foglalta el a Székelykőt és a falu határát.

// beszámoló  // rövidfilm, forgatási beszámoló

Beszámoló A lefejezett kakas forgatásáról

2006. november 15. · írta

Egy langyos szeptember végi estén érkezünk a szászmedgyesi egykori pionírotthonba. Régen ez a jobb sorsra érdemes ház előkelő kúria volt, és valami hasonlóvá vedlett most vissza, ha rövid időre is. Az udvaron egy ütött-kopott repülő és néhány légelhárító békésen égnek meredő ágyúcsöve fogad. Odébb egy kamion mellett valószínűleg technikát cipelő keményfiúk ásítoznak, és merednek kővé, ha felhangzik a diktatorikus kiáltás: „Linişte! S-a dat motor!”

// beszámoló  // forgatási beszámoló

Egy mellékszereplő naplója egy címtelen Spielberg-filmről

2006. február 15. · írta

Nem szabad elmondanom, ami történik. Előttem zajlik, csakhogy nem jegyezhetem le. Ezért fizetnek engem. Csak azért vagyok itt, hogy töröljem az üvegeket és unottan bámuljak, míg egy nő szerelmes pillantásokat vet egy férfira. Mögöttük még több dolog van, amiről nem szabad beszélnem. A stáb csöndben ül, képernyők segerére bámulva, tüzetesen megvizsgálva a bár személyzetének és flörtölő tulajdonosainak minden gesztusát és mozdulatát. A stábon túl további milliók válhatnak nézőkké, amint a film világszerte a mozikba kerül. Vagy talán senki sem fogja nézni, mert a jelenet a vágószobában ér csúfos véget.

// beszámoló  // forgatási beszámoló

Forgatási riport

2005. február 15. · írta

Ezerháromszáz méter magasan, egy valamirevaló vasútállomástól harminc kilométerre fekszik a jobb időket is megélt üdülőtelep, Hargitafürdő. A fürdőhelység mellett, a kaolingyár által lepusztított földterületen azonban egy másik, látszólag forgalmasabb „városka" is emelkedik, napközben több terepjáró, teherautó tér le az irányába. Valójában a magyar filmtörténet egyik legnagyobb díszletéről van szó, melyet a Kamondi Zoltán által rendezett magyar-román-olasz koprodukcióhoz, Az érsek látogatásához építettek.

// beszámoló  // forgatási beszámoló

Riport a Sorstalanság forgatásáról

2004. augusztus 15. · írta

„Nézz hosszan egy gyermekarcra, és látni fogod: ha van sors, hát nagyon korán kezdődik." Ancsel Éva filozófus mondatán gondolkodom, miközben arra készülök, hogy a Sorstalanság című film egy forgatási hetéről írjak. Ez az a mondat, amely Koltai Lajos irodájában volt kiplakátolva, még abban az időben, amikor a film előkészítése folyt, és a rendező szereplőket válogatott.

// beszámoló  // forgatási beszámoló

Riport a Dallas Pashamende című film forgatásáról

2004. január 15. · írta

Politikától sem mentes botrányok tették híressé az Új Budapest Filmstúdió most készülő játékfilmjét. Az Alsórákoson megkezdett forgatást szeptemberben környezetvédelmi okokra hivatkozva a román rendőrség leállíttatta, s csak november közepén indulhatott újra, immár a magyarországi Fót mellett a munka.

// beszámoló  // forgatási beszámoló

A Bolondok éneke krónikája

2002. február 15.

1976 óta nem készült mozifilm Nagyváradon, abban a városban, mely valaha a Kárpát-medence egyik kulturális fellegvára volt. A szeplős című román film elkészülte óta sokan csak egy kisjátékfilm forgatásáról hallottak, amely valamikor a kilencvenes évek közepén készült itt. Szünet ide, szünet oda, lehet, hogy épp ennyi időnek kellett eltelnie ahhoz, hogy elkészülhessen a „legnagyváradibb” film. Negyed század után egy elvándorolt váradi srác, aki később a filmes szakmánál kötött ki, úgy érezte, hogy első saját filmjét itt, a szülővárosában forgatja le, sok nagyváradival, egy nagyváradiról… Nagyváradról.

// beszámoló  // forgatási beszámoló, erdélyi műhely