/ /

Forgatókönyv cikkek

Interjú Ruttkay Zsófiával

2012. február 17. · írta

Ruttkay Zsófia forgatókönyvíró és dramaturg. Szerencsét próbált már animációs és élőszereplős filmekben, de a sorozatírás sajátos agytornáját is kipróbálta – mindezt nem kevés sikerrel. Robert McKee Story című könyvének a 43. Magyar Filmszemlén tartott bemutatója után mesélt nekünk a forgatókönyvírói mesterségről, a csapatmunkáról és a frontemberről.

// interjú  // forgatókönyv, magyar

Interjú Robert McKee-vel

2012. február 2. · írta

Robert McKee a 80-as évektől kezdve tartja híres Story-szemináriumát szerte a világban, „keze alól” temérdek olyan alkotó – rendező, forgatókönyvíró, producer – került már ki, akiket szakma és közönség egyaránt díjaz. Kapcsolódó könyve, a Story először 1997-ben jelent meg, a magyar fordításra szinte 15 évet kellett várni – az idén 71 éves „guruval” ennek kapcsán beszélgettünk.

// interjú  // forgatókönyv

Testes könyv a forgatókönyvírásról – Robert McKee: Story

2012. január 26. · írta

Kiváló könyv jelent meg 2011 legvégén. Robert McKee (a forgatókönyvírás oktatásának egyik globális guruja) Story – a forgatókönyv anyaga, szerkezete, stílusa és alapelvei című alapművéről van szó. A kötetet a kolozsvári Filmtett Egyesület adta ki (melynek ez a második könyv alakú kiadványa), a szöveg fordítói Jakab-Benke Nándor és Zágoni Balázs.

// recenzió  // forgatókönyv

A halottlátó asszony esete Hitchcockkal – A Filmtett filmötlet-pályázatának díjazottjai

2007. június 15. · írták: , , , , , , , , , ,

Döntött a Filmtett folyóirat tavaly év végén meghirdetett filmötlet-pályázatának zsűrije. A Kocsis Ágnes filmrendezőből, Durst György producerből és Jakab–Benke Nándor filmkritikusból álló testület mintegy hatvan jelentkező munkái közül válogatott, külön értékelve a középiskolások és a felnőtt jelentkezők írásait.

// publicisztika  // forgatókönyv

Veszett a fejsze drájv – Írta: David Lynch

2006. december 15. · írta

KÜLSŐ, ÉJSZAKA. ORSZÁGÚT – Sötét. Autó fényszórója vetül az országútra. Csak a sárga csíkokat látjuk az úton: egy hasmenéses csirke szaladhatott itt végig. Az országút hirtelen eltűnik. Elveszett. A film címe közeledik felénk, és nekicsapódik a szélvédőnek. Az autó befordul az árokba, és kigyullad. Egy férfi mászik ki a roncsok közül, körülnéz, és elkezd táncolni. A kocsi rádiójából Roy Orbison szól.

// publicisztika  // humor, forgatókönyv

Krigler Gábor, forgatókönyvíró

2006. augusztus 15. · írta

Krigler Gábor négy évig dolgozott a legnépszerűbb magyar szappanopera, a Barátok közt történetírójaként, majd 2004-ben jelent meg (folyt.köv) Hogyan írjunk tévésorozatot című szakkönyve a televíziós írás alapjairól. Jelenleg több helyen is oktat forgatókönyvírást, két nagyjátékfilm-és egy sorozatterve előkészítés alatt van.

// interjú  // forgatókönyv

Lovas Balázs, forgatókönyvíró

2006. augusztus 15. · írta

Lovas Balázs neve Dyga Zsombor filmjeinek (Tesó, Kész cirkusz) társ-forgatókönyvírójaként vált ismertté, jelenleg Rohonyi Gábor készít nagyjátékfilmet Konyec című könyvéből, és három műve is előkészítési szakaszban van. Krigler Gáborral karöltve forgatókönyvírást oktatnak a Filmhu Forgatókönyvíró Iskolában és a BMI-n, és tankönyvíráson törik a fejüket, no meg pitching fórumot szerveznek a Hegedüs Bálint részvételével nemrég alakult filmíró cégükkel, a Fade-In Script Consultinggal.

// interjú  // forgatókönyv