/ /

Forgatókönyv cikkek

Interjú Németh Gáborral

2006. augusztus 15. · írta

Extremitás és hétköznapiság a forgatókönyvekben, amerikai típusú sztenderdek oktatása vagy művészképzés... A forgatókönyvírók egyetemi képzéséről kérdeztük Németh Gábort, a színház- és filmművészeti egyetem tanárát, a rádió irodalmi osztályának szerkesztőjét, számos kuratórium tagját. Egy úr, aki ír – mivel, vele ellentétben, én nem vagyok író, talán megengedhetem magamnak az efféle közhelyes minimalizmust.

// interjú  // forgatókönyv

Matulacio, Veletlenulsecia, Angeldaycio és a többiek – Telenovella-paródia blogos módra

2005. március 15.

Javában dúl az interneten a blogláz. Gondolataidat, rövidke eszmefuttatásaidat, egyáltalán nyilvános naplódat írhatod rendszeresen, képekkel tűzdelheted meg, sőt, még versenyezhetsz is vele. És bárkit megnevettethetsz vagy elgondolkodtathatsz, aki rábukkan. A márciusi Filmtett-lapszám előkészítésekor véletlenül akadtunk rá a következő freeblog-szövegre, amelynek gunyoros szerzőjére sajnos azóta sem sikerült ráakadnunk. A blog forrása a http://enmagam.freeblog.hu/Files/brazil.htm weboldal. Azt kívánjuk, olvasóink is csak annyit nevessenek ezen a telenovella-paródián, amennyit mi szórakoztunk rajta. A szerkesztők

// publicisztika  // humor, forgatókönyv

Spike Jonze: Adaptation. / Adaptáció

2003. július 15. · írta

Bármennyire poétikusnak is tűnik a cím egy filmkritika vonatkozásában, mégis a legtalálóbban jelzi a legújabb Spike Jonze-film működési mechanizmusát. Mezei módon szólva az Adaptation az „adaptáció” szó három rokon értelmű, ám egymással metaforikus kapcsolatban lévő jelentését bontja ki – egy több idő- és cselekménysíkot ötvöző, talán értelmiségi kalandfilmnek nevezhető alkotásban.

// kritika  // vígjáték, forgatókönyv

Filmtervek – A fényképezésről

2001. december 15. · írta

Történetünkben nem számít sem az idő, sem a hely. Nincsenek zászló alatt egyesülő országok, nincsenek közös múlttal, hagyományokkal bíró nemzetek. Vannak ellenben kisebb csoportosulások, melyek azonos védjegy (Kodak, Nikon, Zenit), vagy azonos „perspektíva” alatt egyesültek. Háború zajlik közöttük, de nem a számunkra megszokott, hagyományos fegyverekkel, hanem a sokkal hatásosabb, pusztítóbb fényképezőgépekkel. A cél a másik minél tökéletesebb rögzítése. A film négy nagyobb egységből áll.

// publicisztika  // forgatókönyv

Filmtervek – A látogatás

2001. december 15. · írta

„San Bernardino ragyogott és izzott a délutáni hőségben. A nagy melegtől olyan volt a nyelvem, mint a tapló. Valósággal lihegtem, ...” A. felpillantott a könyvből. Nyelvével végigtapogatta a szájpadlását. Milyen lehet a taplószerű nyelv? A szobát majdnem teljesen elnyelte a félhomály. Felállt a karosszékből, a könyvjelzőként használt biztosítási szerződést becsúsztatta a lapok közé, a könyvet letette az olvasóasztallá avanzsált konyhaszékre, majd az ablakhoz lépett, hogy behúzza a függönyt. Ez volt a szürkületnek azon pillanata, amikor már nehezen lehet kivenni a dolgok körvonalait, de a sötétség még nem foglalta el szelíd trónját.

// publicisztika  // forgatókönyv

Filmtervek – Gyorsvonat

2001. december 15. · írta

Nyár, fülledt meleg. Tikkasztó hőség. Nagy forgalmú vasútállomás. Sürgés-forgás: aluljáró, felüljáró, tolató szerelvények zakatolása. A peronon lézengés. Egy rongyos koldus kéreget. Egy fiatal nő fagylaltot árul. A kisgyerek sorra kerül, a fagylaltgombócot a földre ejti. Szinte meztelen fruskák srácokról pusmognak. A kamasz srácok összebújó sugdolózása, harsány nevetése a lányokról.

// publicisztika  // forgatókönyv

Filmtervek – Kétes valóság

2001. december 15. · írta

Magány, idegösszeomlás, bosszú ... és mindez egy családi videófelvevőn rögzítve – ez képezi a Kétes valóság című kisjátékfilm témáját; de ugyanakkor, a film vizsgálat alá veszi a napjainkban oly népszerű „valóságműsorok” realitását is, rávilágítva, hogy nem minden, ami annak tűnik, való.

// publicisztika  // forgatókönyv