/ /

Funny games cikkek

Miért forgatta le Haneke kétszer ugyanazt a filmet?

2014. június 26. · írta

Elsőként 1997-ben, közvetlenül a híres-hírhedt Jegesedés-trilógia (A hetedik kontinens, Benny videója, 71 töredék a véletlen kronológiájából) után készítette el Haneke a Funny Games című filmet. Meglepő hangnemváltás volt ez, ami Arany Pálma jelölést hozott neki. Másodszor 2007-ben, amerikában, a Cannes-ban több díjjal is honorált Rejtély után.

// tanulmány  // filmelmélet

Michael Haneke, a celluloid szolid szadistája. 1.

2009. szeptember 25. · írta

Kedves idős úr, sűrű fehér szakállal és kevésbé sűrű, rikító fehér hajjal. Orrán legtöbbször vékonykeretes szemüveg ékeskedik, szája pedig gyakran füléig ér – ki az? Elsőre senki nem mondaná meg, hogy a rettegés nagymesteréről, Michael Hanekéről van szó. Na de mégis ki az a Haneke?

// tanulmány  // portré

Michael Haneke: Funny Games U.S.

2008. május 31. · írta

Megint itt vannak, megint fehérbe öltöztek, megint kesztyűs kézzel bánnak a kiszemelt, jómódú családok tagjaival, csak most éppen nem németül, hanem ékes angol nyelven állítják fel a furcsa játékszabályokat – ők Michael Haneke önremake-jének, a tengerentúli Funny Gamesnek a fenegyerekei, akik a TIFF hivatalos megnyitóján mutatták ki a foguk fehérjét.

// kritika  // európai, bűnügyi film

Sundance filmfesztivál, 2008. január 17–27., Park City, Utah

2008. február 13. · írta

Valahányszor megemlítem, hogy a Sundance Filmfesztivál egyike azoknak, amelyeket működésem kezdete óta visszatérően látogatok, rendszerint megkérdezik: megéri-e nekem elutazni a világ végére, hogy aztán kis hazám kis sajtótermékeinek (ez utóbbit a nevükben is kikérem magamnak!) az amerikai függetlenfilm legfontosabb eseményéről tudósítsak?

// beszámoló  // fesztivál, függetlenfilm