/ /

Guy maddin cikkek

14. TIFF 1. - Remake, Remix, Rip-Off; Das Zimmermädchen Lynn; La isla minima / Mocsárvidék; The Forbidden Room

2015. május 30. · írták: , , ,

Tegnap rajtolt a 14. TIFF, úgyhogy mi is rajtolunk. Mai négy rövid szöveges blokkunkban sokadszorra tér vissza Guy Maddin, de a „spanyol True Detective-ről" is szó lesz. A legérdekesebb viszont valószínűleg a török remake-gyár története lesz.

// kritika  // fesztivál

Interjú Guy Maddin filmrendezővel

2010. január 27. · írta

Ha létezik reinkarnáció, akkor a 54 éves rendező az 1920-as években ki nem teljesedett filmkészítő újjászületése lehet. Igazi csodabogár, aki a 20-as évek némafilmjének stílusában, sőt gyakran szó szerint annak eszközeivel, ősrégi kamerával készíti álomszerű, egyszerre humoros és melankolikus filmjeit. A The Saddest Music in the World, a My Winnipeg, és a Dracula: Pages from a Virgin’s Diary alkotójával a Berlinalén beszéltünk.

// interjú  // dokumentumfilm, amerikai

Guy Maddin: My Winnipeg / Az én Winnipegem

2009. június 9. · írta

Bár Az én Winnipegem-et idén a TIFF dokfilmes szekciójában mutatták be, a legutóbbi Maddin-delíriumra a dokumentarista jelző illik a legkevésbé, és a filmszerűség (a filmes textúra értelmében) a leginkább. A címbeli Winnipeg az egyetlen biztos valóságreferencia, minden más, ami a főcím után következik, az egyes szám első személyű névmásról és a birtokos viszonyról szól.

// kritika  // dokumentumfilm