/ /

Jelmeztervezés cikkek

Kemenes Fanni jelmeztervező

2009. március 30. · írta

A magyar film hőskorában dolgozott jelmeztervezőként olyan filmekben mint a Kárpáthy Zoltán, a Szeressétek Ódor Emíliát!, az Egri csillagok, a Régi idők focija, A vörös grófnő vagy a Hamvadó cigarettavég. Kemenes Fannival a korán kelésről, cipősarkakról, eltűnt jelmezekről és az öltöztető maffiáról beszélgettünk, illetve arról, hogy pliszírozott ruhában miért nem lehet kék ravatal előtt temetni.

// interjú  // technika

François Ozon: Angel

2008. április 22. · írta

Sokrétű és talányos kosztümös melodrámát rendezett François Ozon. Méghozzá úgy, hogy bő két órára feléleszti, majd szertartásosan újratemeti ezt a letűnt műfajt. A franciák eleganciájával és morbid humorával porolja le nagymamáink kedvenc filmjeinek teljes eszköztárát. Mindez a sajátos Ozon-réteggel, a francia krémes émelyítően édes cukormázával bevonva.

// kritika  // romantikus

A filmelmélet és a női szabók

2005. április 15. · írta

A filmelmélet érdeklődése elég későn ébredt fel a divat és a jelmez filmbeli szerepe iránt. A teoretikusokat és a kritikusokat a hatvanas években inkább a szerzőség és annak kérdései, később pedig a narratíva szerkezete, típusa és lehetőségei foglalkoztatták – a filmelmélet egyelőre a női szabókra hagyta a jelmezkérdést.

// tanulmány  // filmtörténet