/ /

Jugoszláv film cikkek

Délszláv filmtörténet 3. Az utolsó felvonás – A jugoszláv film története 1973−1990

2008. február 12. · írta

1973 és 1990 között ellentétes folyamatok játszódnak le Jugoszláviában. A 80-as évek közepére − átmeneti gyengélkedés után − kilép a nemzetközi porondra az utolsó nagy filmes generáció. De a Tito halála után legyengült államszövetség egységét sem a kultúra, sem a politika nem tarthatja már meg.

// tanulmány  // nemzeti filmtörténetek, filmtörténet

Délszláv filmtörténet 2. Az aranykor – A jugoszláv film története 1961 és 1972 között

2008. február 2. · írta

A jelzett időszakban az államszövetség és annak filmgyártása jelentős decentralizáción ment keresztül. A kultúrpolitikai enyhülés kedvezett a művészi kifejezés szabadabb eszközeit kutató filmeseknek, akik szívesen fordultak a didaktikus történetek helyett a stílus és kifejezésbeli kísérletekhez.

// tanulmány  // nemzeti filmtörténetek, filmtörténet

Délszláv háborús történetek - Szarajevó, Bosznia

2007. október 15. · írta

Volt egyszer egy Jugoszlávia. A 90-es évek délszláv válsága. Széthullás a filmek tükrében. Hogyan került mozgóképi feldolgozásra a boszniai háború és a szarajevói ostrom? Milyen alkotások születtek eddig? Horvátok, bosnyákok, szerbek. Közeli és mégis távoli nyelvek, nyelvjárások, kultúrák, tájak.

// tanulmány  // filmtörténet

Férfibarátság

2002. június 15. · írta

Akik azt állítják, hogy csak fiúk képesek igazi, mély, életre szóló barátságot kötni, azok nem ismerik a Csapatot, vagyis minket, akik (túlzás nélkül) immár húsz éve hajótörés nélkül vitorlázunk a barátság csöppet sem szelíd tengerén.

// publicisztika  // filmmese