/ /

Kapitány cikkek

Peter Lord, Jeff Newitt: The Pirates! Band of Misfits / Kalózok! A kétballábas banda

2012. május 10. · írta

A gyurmaanimációiról híres Aardman stúdió Kalózok! című mesefilmje szerencsére nem A Karib-tenger kalózai sikere által gerjesztett divathullámokat akarja meglovagolni. Helyette régimódi stop-motion animációt, kipróbált brit abszurd humort, és Darwin-díjas kalózokat kínál a Csibefutammal vagy a Wallace és Gromit-szériával vetekedő vígjátékában.

// kritika  // animáció, kalandfilm

Frank Lloyd: Mutiny on the Bounty / Lázadás a Bountyn, 1935

2010. január 8. · írta

A 20-as és 30-as évek fordulóján átalakult az amerikai filmgyártás, amelynek két csomópontja az ún. „hangrobbanás” és a stúdiórendszer születése volt. Az új korszak új arcokat is jelentett. A nézőknek szüksége volt friss történetekre és egy új, aktuális fiatal lázadóra, aki példaképe lehetett egy egész generációnak. Frank Lloyd ügyesen használta ki ezt a hiányt a Lázadás a Bountyn című filmjében.

// kritika  // oscar-maraton, kalandfilm

Peter Weir: Master and Commander: The Far Side of the World / Kapitány és katona: A világ túlsó oldalán

2004. április 15. · írta

„Távolban egy fehér vitorla..." – dúdolgattam a campusig, pedig nem rajongok a Republikért, de akkor valahogy aktuálisnak találtam a sláger kezdősorát. S eljátszadoztam a gondolattal, hogy vajon mit dúdolgatott a Surprise kapitánya, miután kiadta a parancsot: „Utolérni és elsüllyeszteni az Acheront." Az utolérés még ment, ahogy ment, de az elsüllyesztéssel volt egy kis gond.

// kritika  // háborús