/ /

Karácsony cikkek

Cristi Iftime: Marița

2017. december 5. · írta

Marița egy autó. Izé, egész pontosan egy fehér 1300-as Dacia, aki sokat látott már és akihez Sandu, azaz Bubu még erősen ragaszkodik. Bubu ragaszkodása teljesen érthető, Marițával nem csak az országot járta be keresztül-kasul, de benne ülve férkőzött egész közel számos női szívhez és ugyanannyi női bugyihoz. Bubu ugyanis egy szabályos vidéki román Don Juan.

// kritika  // román, filmdráma

Filmtörténet az ókortól Machetéig – Decemberi filmtetteink szemléje

2011. december 27. · írta

2011 végéhez közeledve visszatekintünk az elmúlt mesebeli számú – 12 – filmtettes decemberre, az összevolt, hiányzó vagy már internetes napilapként összerakott év végi „lapszámokra”. Szemlézünk, nosztalgiázunk, és titokban még sokszor ennyi, még jobb, még okosabb, még bővebb télünnepi „lapszámot” kérünk a filmtettes angyalkától.

// lista  

Bent Hamer: Hjem til jul / Északi karácsony

2011. január 4. · írta

Bent Hamer legújabb filmje kitűnő ellenpéldával szolgál azoknak, akik szerint a Magnólia típusú, egymástól teljesen eltérő szálon futtatott cselekményű filmek már nem annyira érdekesek. Hamer bátorsága abból látszik leginkább, hogy a film játékidejét a szentestére helyezte, ami a valaha látott leggiccsesebb jeleneteket is eredményezhette volna – a biztos kezű rendező végül minden csapdát ügyesen elkerült.

// kritika  // filmdráma, európai

Robert Zemeckis: A Christmas Carol / Karácsonyi ének

2009. november 11. · írta

November közepétől már mindenkiben izzik a karácsony parazsa, leesik az első hó, téli gumikat kell rakni az autókra, talán már az ajándékok beszerzésére is gondolunk. Ebben az időszakban a tengerentúlon is készülődnek. A 30-as évek óta tradícióvá vált Charles Dickens novellájának filmvászonra vitele; ha nem is évente, de feltűnően gyakran csábítják el új feldolgozásaival az ünneplő szülőket és főleg azok gyermekeit (olyan marketing ez, akár a happy meal).

// kritika  // animáció

Karácsony a sorozatok háza táján

2008. január 15. · írták: , , , ,

A csapból is karácsonyi témájú filmek folynak egész decemberben. Egy részüket unos-untalan ismétlik, minden évben – szerencsés esetben – különböző tévéadókon átismételhetjük az egyedül maradt kiskópé történeteit, a karácsonyi csodavonattal télapót látogathatunk, vagy akár a gonosz Scrooge és különböző alteregóinak a jó útra téréséhez szurkolhatunk újra meg újra. A tévésorozatok karácsonyi részei legalább nem ismétlődnek évente, legfeljebb ha a szériák maguk kerülnek újra műsorra. íme egy-egy rövid emlékeztető vagy kedvcsináló néhány népszerű sorozat karácsonyi részeiről.

// tanulmány  // tévé

Gonosz Mikulások

2008. január 15. · írta

A bevásárlóközpontok csillogó-villogó kirakatai között Mikulás-bundába bújtatott rémek, erkölcsi és fizikai emberroncsok vigyorognak a megszeppent, csodákra váró kisgyerekekre jó néhány filmben, és akár a valóságban is. Átalakítják a gyerekek álmait, sírásra görbítve szájukat, miközben a felnőttek élvezik a teljesen átalakult értékrendszert, amelyben teljesen elvesztődik a karácsony egykori valódi tartalma, a szeretet és a hit.

// tanulmány  // filmtörténet

Charles Dickens Karácsonyi énekének filmes adaptációi

2008. január 15. · írta

Hóhullás London szűk kis utcáin. Karácsony napja. A gyerekek játszanak, az emberek ajándékokat vásárolnak. Mindenhonnan csak úgy árad a karácsonyi hangulat. Ki gondolná, hogy egy ilyen szituációból el lehet jutni egy kísértethistóriáig? Charles Dickens rátalált az ideális útra. Olyan módon kovácsolta össze Karácsonyi ének című kisregényében a valóságot a fikcióval, a karácsonyt a szellemekkel, a szeretetet a zsugorisággal, hogy fantáziája ijesztő és egyben gyönyörű történetet eredményezett. Azonban még így is furcsa tapasztalnunk, hogy a világirodalom nagyszámú karácsonyi sztorija közül ez az egyedüli, amely több, mint másfél évszázadon keresztül lázba hozta a film- és színházrendezőket, és a mai napig visszatérő olvasmány, nem csak a gyerekek, hanem a felnőttek körében is.

// tanulmány  // film és irodalom

Animációs karácsonyok

2008. január 15. · írta

Nagyjából másfél évvel ezelőtt e lap hasábjain nagyobb lélegzetvételű írást szenteltünk az animációs filmeknek (Filmtett, 2006. április), amelyben azt vizsgáltuk, hogy hogyan osztályozhatók az észak-amerikai animációs filmek cselekménykezelésük, illetve motívumviláguk szempontjából, melyek az eltérések, valamint a közös vonások az „erővonalaik" között. Jelen írás az említett cikk folytatásának is tekinthető, hisz abban nem foglalkoztunk (A Polár Expresszt leszámítva) a karácsonyos animációs filmekkel. Most tehát kizárólag azok elemzésére összpontosítunk, viszont sem technikai, sem filmtörténeti részletekbe nem fogunk bonyolódni.

// tanulmány  // animáció