/ /

Karlovy vary cikkek

Filmes trófeák rövid leltára

2013. június 14. · írta

Filmszalagok, múzsák, földgolyók, békák, bogarak márványtalapzaton vagy sötét félgömbön, bronzból vagy gipszből, arannyal vagy rézzel futtatva, festve vagy kerámiabevonattal... Lehetetlen vállalkozás a világ összes filmes díját felleltározni, hiszen jelenleg nem létezik olyan adatbázis, amely az összes filmfesztivált és filmdíjat tartalmazná (még az IMDb sem teljes). Mégis érdekes kaland kinyomozni az egyes díjak eredetét, és a legőszintébben rá lehet csodálkozni arra, hogy milyen szobrocskákkal jutalmazzák a világ egyik-másik csücskén a filmeseket.

// tanulmány  // fesztivál

Beszámoló a 47. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválról

2012. július 10. · írta

A gyógyfürdőző és gyógyvizet iszogató turisták mellett fiatal fesztiválozók özönlik el ilyenkor a monarchiás időket idéző városkát, Karlovy Varyt. A fesztiválközpontként szolgáló betonmonstrum, a Thermal Hotel előtti téren kivetítőn reklámozzák a fesztivál filmjeit, sátrakban árusítják az enni- és innivalót és valahol mindig dübörög a zene és a fesztiválhangulat nem csak akkor hág a tetőfokára, ha éppen valaki híresség érkezik a nagyteremhez vezető bejárat vörös szőnyegére.

// beszámoló  // fesztivál

45. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál, 2010. július 2–10., Csehország

2010. július 15. · írta

Húzónevek látogatása nélkül, ellenben 9000 fős, lelkes nézőközönség részvételével zajlott az egykori Karlsbadban a 45. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztivál. Jellemző, hogy a legizgalmasabb szekciók a retrospektívek voltak: a Powell-Pressburger páros brit életművét felidéző vetítéssorozat és a rémüldöz(tet)ős ausztrál zsánerfilmeket leporoló Ozploitation-válogatás.

// beszámoló  // fesztivál

Beszámoló a 44. Karlovy Vary Nemzetközi Filmfesztiválról

2009. július 20. · írta

A nyitógálán újabb rövid és csattanós fesztiváltrailereket láthattunk arról, hogy ki mire használja a Kristály Glóbuszt. Vera Chytilová, Harvey Keitel, Miloš Forman és a jóízűen horkoló Danny De Vito mellett feltűnt Andy Garcia, aki saját otthonába próbál betörni a súlyos szoborral, Jiří Menzel pedig fiatal takarítónője hátsó fertályát vizslatja a kristálygömbön keresztül.

// beszámoló  // fesztivál

Beszámoló a 43. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztiválról

2008. július 18. · írta

A Karlovy Varyt kettészelő keskeny folyó két partján július legelején vagy a fürdőzni és gyógyulni vágyók sétálgatnak komótosan, csőrös kancsócskákból kortyolgatva a különböző hőmérsékletű gyógyforrások vizét, vagy lelkes fiatalok sietnek egyik vetítésről a másikra. A városka szépen felújított patinás szállodáit évente egyszer elözönlik a filmipar és a sajtó képviselői, akik közül idén mintha jóval kevesebben jöttek volna el.

// beszámoló  // fesztivál

41. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, 2006. június 30–július 8.

2006. szeptember 15. · írta

Sosem könnyű egy kerek évforduló utáni eseményt megrendezni, mert ezek általában sok nagy nevet hoznak, és sok pénzt visznek, a rákövetkező évben pedig nehéz az ünnepélyes évforduló pompáját felülmúlni. Talán ez érződött az idei fesztiválon is, ahol kevesebb volt az igazán nagy sztár és a meghívottak közül is többen maradtak távol.

// beszámoló  // fesztivál

39. Karlovy Vary-i Nemzetközi Filmfesztivál, 2004. július 2–9., Csehország

2004. szeptember 15. · írta

Mindegyik fesztiválnak megvan a maga hőse és főszereplője. Az A-kategóriás nemzetközi mustrák mezőnyében Karlovy Vary évek óta azzal veteti észre magát, hogy a finnyás sztárok és a médiacirkusz helyett a mozirajongó fiatalokra voksol. Idén a fesztivál befutófilmjének is az egyszeri néző volt a hőse: egy szemfüles srác, aki lecsap a bambán a pulton hagyott mozijegyre. Kedves, ám bumfordi ötlet, mégis illik a fesztiválhoz – a bohémság és az irónia mindig versenyképes.

// beszámoló  // fesztivál