/ /

Kincses réka cikkek

Szebeni párbeszédek – Beszámoló a 22. Astra Filmfesztiválról

2015. október 12. · írta

1989 és 2015, ördögűzés és pszichiátria, magyar és román, előítéletek és bizonytalanság, környezetrombolás, kizsákmányolás, háború, profit, idő és bruttó nemzeti összboldogság – e témákkal, az erről zajló párbeszéddel provokált a 22. Astra dokumentumfilm-fesztivál. A versenyprogramokat több mint 1500 nevezés alapján állították össze, így igen színvonalas volt a szemle.

// beszámoló  // dokumentumfilm, fesztivál

Beszélgetés a Szülőföld, szex és más kellemetlenségek alkotóival

2012. október 5. · írta

A 12. Filmtettfeszt első nagyjátékfilmje teltházas közönségre és kimondottan élénk érdeklődésre lelt. A számtalan kényes kérdést boncolgató Szülőföld, szex és más kellemetlenségek alkotóival (Kincses Réka rendező, Rácz Erzsébet forgatókönyvíró, Kerekes Krisztina és Tóth Attila színészek) Gergely Zsuzsa, a Kolozsvári Rádió munkatársa beszélgetett a film vetítése után.

// interjú  // fesztivál

38. Magyar Filmszemle – Budapest, 2007. január 30–február 6. – Dokumentumfilmek

2007. március 15. · írta

A szűkös források körül fellobbanó indulatok évről évre meghatározzák a filmszemlén rendezett, a szakmai érvelés helyett többnyire személyeskedésbe torkolló vitákat. Ugyanakkor az utóbbi évek filmtermését figyelemmel kísérve megszokhattuk, hogy nincsenek kiugró teljesítmények: formai bravúrok, merész hangvételű, politikai manipulációt leleplező tényfeltárások, társadalmi változásokat gerjesztő-erjesztő munkák. Ám ha elvárásainkat a kultúra minden területén tapasztalható, kaotikus (és remélhetőleg átmeneti) állapotokhoz igazítjuk, méltányolhatjuk az elgondolkodtató téma- és nézőpontválasztásokat, formai kísérleteket, küzdelmes feltárulkozásokat is.

// beszámoló  // fesztivál