/ /

Konfliktus cikkek

Joel Edgerton: The Gift / Az ajándék

2015. augusztus 10. · írta

Joel Edgerton rendezői debütje szerzői thrillerekből és a hollywoodi történetmesélés konvencióiból egyaránt merít, a végeredmény azonban ellentmondásos érzéseket kelt: Az ajándék okos pillanatai bosszantó közhelyekkel vegyülnek, a filmet pedig hiába menti meg Edgerton alakítása a középszerűségtől, arra már nem elegendő, hogy a háztartási thrillerek dicsőségcsarnokába emelje.

// kritika  // thriller, amerikai

Ken Loach: Jimmy's Hall / Tiltott táncok

2015. február 13. · írta

Ken Loach rendező és Paul Laverty forgatókönyvíró összeszokott párost alkot évtizedek óta. Most két év után térnek vissza a mozikba egy önmagukhoz és korábbi „teljesítményükhöz” képest középszerű filmmel. Melodrámával kevert kosztümös életrajzi drámát kapunk az egyetlen emberről, akit valaha per nélkül kitoloncoltak Írországból.

// kritika  // európai, filmdráma

Damián Szifrón: Relatos salvajes / Wild Tales / Eszeveszett mesék

2015. január 7. · írta

Kiskorom óta szeretem a békességet, sőt, sokak szerint konfliktuskerülő típus vagyok. Mégsem tudok szórakoztatóbb dolgot elképzelni, mint amikor Tom egy baltával üldözi azt a genyó kis Jerryt, aki persze végül úgyis mindig elgáncsolja a túlbuzgó macsekot. Nyilván ezért szerettem bele első látásra az Eszeveszett mesékbe is. Damián Szifrón szkeccsfilmje ugyanis nem más, mint Tom és Jerry felnőtteknek – veszettül szórakoztató és tempósan előadott történetfüzér a pillanatok alatt elszabaduló konfliktusokról. Nem éri meg kihagyni.

// kritika  // vígjáték, thriller

Marius Theodor Barna: Război în bucătărie / Háború a konyhában

2001. december 15. · írta

A 90-es évek román rendezőgenerációjának tagja az 1998-as Szemtől szembe (Faţă în faţă) című film rendezője, Marius Theodor Barna is. Második játékfilmjét, a Háború a konyhábant (Război în bucătărie) 1999 novemberében fejezte be, a film bemutatójára azonban csak 2001. április 13-án került sor, a bukaresti Európa moziban.

// kritika  // román