/ /

Kőszegi edit cikkek

Talált filmajándék – „a megörökített idő”

2012. május 18. · írta

Egy közösségi filmklubban, mint a Romakép Műhelyben rejlő spontaneitás meglepetésszerűen olyan csodákat varázsolhat elő, amelyekről a szervezők korábban nem is álmodtak. Egy képzőművész alkotó meghívása során fény derülhet mozgóképes munkásságának azokra a – szó szerint – rejtett kincseire, amelyek archívumának mélyén szunnyadnak.1

// kritika  // dokumentumfilm

Hullámzó színvonalú kezdőnap a szemlén

2009. január 28. · írta

Számos technikai bakival és ugyanannyi jó filmmel kezdődött tegnap a 40. Magyar Filmszemle. A budapesti Mammut bevásárlóközpontot felváltó MOM park elődjénél kellemesebbnek bizonyult. Bár a jegyelővétel, a szakmai és a sajtókártyák körül a délelőtti órákban még meglehetős káosz uralkodott, a 40. filmszemle helyszínén délben már érezhetően zsongó fesztiválhangulat volt.

// beszámoló  // fesztivál

Kőszegi Edit: A 11. élet

2008. január 31. · írta

Mennyit számíthat egy fránya ipszilon! A Puszták népének gyermeke felküzdötte magát a fővárosba és nagyívű irodalmi pályát futott be. Filmünk főhőse, Illés Gyula azonban képtelen volt kitörni családi béklyójából, az örökletes alkoholizmusból, így a nagy írói ábrándok a lecsúszás kényszerpályájára kerültek.

// kritika  // dokumentumfilm, magyar