/ /

Lengyel cikkek

Agnieszka Holland: In Darkness / A város alatt

2012. november 29. · írta

A holokauszt hálás filmtéma: ezerarcú, sokoldalú, és megrázó, elemi erejű drámát hordoz önmagában is, hát még ha tehetséges forgatókönyvíró és rendező kezébe kerül. Lehet vele Oscart nyerni – Spielberg hetet nyert a Schindler listájával, Benigni hármat Az élet széppel –, de jelölést mindenképpen – Agnieszka Holland is bekerült az ötös versenybe A város alatt-tal.

// kritika  // történelmi film

Jacek Borcuch: Wszystko, co kocham / Minden, amit szeretek

2010. november 19. · írta

Bármennyire is elutasítjuk, csillogónak, pénzszagúnak és erőltetettnek tituláljuk az Oscar-díjakat, a szobrocskához valamilyen szinten kötődő mozgóképek mindig hoznak egy olyan szintet, amelyet nem kapunk meg a mindenkori hollywoodi tucatfilmektől. A sorba kitűnően illik az idei lengyel Oscar-küldött: Jacek Borcuch Minden, amit szeretek című alkotása.

// kritika  // filmdráma, történelmi film

22. FilmFest Warszawa, október 6–15., Varsó

2006. november 15. · írta

Az idei varsói fesztivál logójában rakétává változott és a világűrbe repült a rendezvény központját képező kultúrpalota: a mozizók „felemelő” élményben fognak részesülni, ha olykor a szemüvegük után kell is kapniuk a súlytalanság önfeledt állapotától, vagy inkább az ámulattól – ígérték a minden film előtt levetített képsorok.

// beszámoló  // fesztivál

Ízelítő a lengyel filmplakát nagyjainak munkásságából

2006. június 15. · írta

„Mert a jó plakát nem csupán mint üzleti közvetítő jelent sokat, de mint tiszta művészi produktum is fenntartás nélkül élvezhető és értékelhető, akárcsak egy tájkép vagy portré. Anélkül hogy valódi hivatását elejtené, a festészet minden eddigi értékét magába hordhatja,sőt bármely művészien készített képnél könnyebben gyarapíthatja új értékekkel.” (Kassák Lajos, 1916)

// tanulmány  // film és képzőművészet

Beszélgetés Krzysztof Zanussi filmrendezővel

2005. január 15. · írta

A lengyel Krzysztof Zanussit az Andrzej Wajda utáni nemzedék legismertebb képviselőjeként tartják számon. Metafizikai érzékenységű filmjeiről, valamint kultúrdiplomáciai tevékenységéről híres. Rendezői, produceri, stúdióvezetői munkája mellett ugyanis jó néhány közéleti tisztséget betölt, többek között a sziléziai egyetemen kommunikáció- és kultúraelméletet, kulturális szponzorációt tanít, továbbá a pápa mellett működő kulturális munkabizottság tagja. Október 8-9. között Magyarországon járt. A zsűri elnöke volt a Faludi Ferenc Akadémia Áldozat tematikával meghirdetett amatőrfilm-szemléjén, és előadott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen megrendezett filmes konferencián.

// interjú  // európai