/ /

Linz cikkek

Crossing Europe 2010 – Linz, április 20-25.

2010. április 29. · írta

Hetedik éve működik Európa közepén a Crossing Europe, amely a fiatal európai film fesztiváljaként határozza meg magát, és szokatlan nézőpontból láttatja a kortárs filmművészetet. Társadalomkritikai irányultságú játék- és dokumentumfilmeket kínál mindazoknak, akik egy-egy mozielőadás erejéig Európa előnytelenebbik profiljára is kíváncsiak.

// beszámoló  // fesztivál

Crossing Europe ’09 (Linz, április 20–26.)

2009. május 1. · írta

E szavakkal indult Felső-Ausztria nemzetközi filmfesztiválja, az európai mozi új és társadalomkritikus útjait kutató Crossing Europe. Barbara Musil minden vetítés előtt megismételt fesztiváltrailere másodjára-harmadjára derültséget, sokadjára pedig hangos tetszést keltett, végül már a díjátadók is idézték.

// beszámoló  // fesztivál

Crossing Europe, Linz, 2006. április 25–30.

2006. június 15. · írta

A fiatal európai film linzi fesztiváljának plakátján hagyományosan egy fiú vagy lány (fél) arca látható. Átható tekintetében határozottság, nyíltság, kíváncsiság tükröződik. Ez az imázs találóan jeleníti meg a Crossing Europe poétikáját: bátran, szentimentalizmus nélkül szembenézni Európa jelen állapotával, közös gondjainkkal, önmagunkkal. A célkitűzés, amely a szervezők részéről is komoly merészséget igényel, a jelek szerint egyre nagyobb visszhangra lel: a hivatalos nézőszám idén több mint egyötödével nőtt. Igaz, a rendezvény egyelőre főleg a programját és a szervezés színvonalát tekintve nemzetközi; a nézők többsége a régióból, illetve Ausztriából érkezik.

// beszámoló  // fesztivál

Crossing Europe Filmfesztivál – Linz, 2005. április 26–május 1.

2005. július 15. · írta

Sikeresen zárult a sokszínű európai filmkultúrát népszerűsíteni kívánó fesztivál második kiadása. A 2004-ben útjára indított rendezvény tízezer látogatót könyvelhetett el, s visszhangja ezzel érzékelhetően javult a tavalyihoz képest: a két vetítési helyszínen – Linz két művészmozijában – ezúttal valóban fesztiváli hangulat uralkodott. Úgy látszik, a Crossing Europe, amelynek arculatát a társadalmi problémák iránt érzékenység határozza meg, lassan kezdi megtalálni közönségét.

// beszámoló  // fesztivál