/ /

Mihai chirilov cikkek

13. TIFF-megnyitó

2014. május 31. · írta

Az eső elől a Studházba (értsd: Diákművelődési Ház) menekült a 13. TIFF-megnyitó: a metsző hőmérséklet lehetősége helyett a metsző faszékek bizonyosságát választották a szervezők, így aztán a filmeket csak kényszeredetten néző, de szociális eseményekre annál nyitottabb, alaposan beparfümözött díszmeghívottaknak külön megnyitót és vetítést tartottak, az ún. „többiek” kasztjának (gen pop) a Repcsi/Florinpiersic moziban ismételték meg az egészet.

// beszámoló  // fesztivál

Rajtolt a TIFF 9. kiadása

2010. május 29. · írta

Tegnaptól 10 napra ismét TIFF-színeket öltött Kolozsvár. A város egyik legrangosabb kulturális eseményévé nőtt Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál megnyitója a bevett szokástól eltérően most a szabad ég alatt, az újraöltöztetett Főtéren zajlott – és ez nem az egyetlen, bevett szokástól való eltérés volt a nyitóünnepségen.

// beszámoló  // fesztivál

Interjú Mihai Chirilov filmkritikussal,  a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál művészeti igazgatójával

2004. november 15. · írta

„Mivel elsődlegesen filmkritikus vagyok, igen egyszerűek a válogatási szempontjaim: egyensúlyra kell lelnem az én elkerülhetetlen kritikusi szubjektivitásom és a szelekcióhoz szükséges objektivitás között. Olyan filmeket kell egybeterelnem, amelyekért bármikor tűzbe tenném a kezem, ám egyszersmind alá kell bújnom a lehetséges nézőközönség bőrének, és olyan filmekkel kell őt meglepnem, amelyeket biztosan szeretni fog.”

// interjú  // román, fesztivál

Román újságírók a filmkritikáról

2000. október 15.

Vezető napi-, heti- és havilapokban publikáló román szerzők, újságírók, a főváros tizenegy legfoglalkoztatottabb kritikusa, krónikása válaszolt írásban az Observator cultural körkérdéseire, megrajzolva a román filmkritika jelenlegi helyzetének térképét. A bukaresti kulturális hetilap szerkesztői Merre tartasz, filmkritika? cím alatt, a 2000. augusztus 22-28-i számban foglalták össze a válaszokat. A Filmtett ezekből a kérdésekből és válaszokból közöl válogatást.

// interjú  // filmkritikaírás