/ /

Moviegoer cikkek

Woody Allen New York-i moziját keresve

2003. július 15. · írta

New York a világ legtöbbet fényképezett városa, az amerikai filmek nyolcvanöt százaléka itt játszódik, és a hetedik művészetnek köszönhetően bármelyik földrészen is született az ember, valamilyen szinten otthonosan mozog a városban. Már ideérkezésem előtt is könnyűszerrel eligazodtam volna New Yorkban az otthoni „hét évnek” köszönhetően, amikor is az erdélyi mozitermekben szívtam magamba Manhattan felhőkarcolóinak kontúrvonalát, Brooklyn utcasarkait, a fekete Harlem sikátorait.

// tanulmány  // mozik

Cinema Paradiso

2003. július 15. · írták: ,

A Filmtettet kiadó Moebius Egyesület szervezésében 2003. március 8 – április 5. között Kolozsvár főterének közelében, egy régi moziteremben 29 film futott négy héten keresztül, napi három vetítéssel. Mozi-kísérletnek neveztük el, hiszen először fordult elő Romániában, hogy a hivatalos mozihálózat programján kívül alternatív vetítéseket tartsanak celluloidról. (Romániában a multiplexeken kívül – ebből is csak kettő van, Nagyváradon és Bukarestben – minden mozi a Radef – Romaniafilm tulajdonában van).

// tanulmány  // mozik

S csak nézünk, mint a moziban

2003. július 15. · írta

A mozizás folyamatában fontos tényező a film. Néha azonban mindegy, hogy mit nézünk, csak mozizzunk. Csak menjünk el a moziba. Ugyanakkor az, hogy mit nézünk, meghatározza azt, hogy hol nézzük, az pedig, hogy hol nézzük, meghatározza azt, hogy hogyan nézzük.

// tanulmány  // mozik

Mozi-kalauz: hogyan járjunk moziba és hogyan nézzünk filmeket? – Egy „hivatásos mozibajáró”, Roger Ebert nyomán

2003. július 15. · írta

Hova üljünk, és meddig maradjunk a moziban? Mikor nézzük meg a legújabb filmet? Mi a teendő, ha nem értjük? Mit tegyünk, ha tetszett, illetve ha nem tetszett? Mivel érdemes foglalkozni a film megnézése előtt, után, és közben – a moziba járás és filmfogyasztás megkerülhetetlen kérdései.

// publicisztika  // mozik

Beszélgetés a digitális mozijövőről

2003. július 1. · írta

Közép-Európa akkor egyetlen digitális moziját nyitották meg Budapesten 2002. márciusában. A UCI Central Europe által üzemeltetett Palace MOM Park multiplex mozi egyik termében működik a jövő mozitechnológiája. A cég vezetői a technika mellett bemutatták a Filmtettnek a mozizás jövőjével kapcsolatos elképzeléseiket is.

// interjú  // mozik