/ /

Múzeum cikkek

Alekszandr Szokurov: Francofonia / Frankofónia

2016. február 18. · írta

Mire számíthat egy „fesztiváledzett” néző, amikor beül egy Szokurov-filmre? Formai bravúrra, utalásokra, történelemre és legendákra. A Francofonia megfelel ezeknek az elvárásoknak, ugyanakkor formabontóbb az Orosz bárkánál és a Faustnál is. Összefüggő történet helyett személyes hangvételű filmes esszé, elmélkedés. Alekszandr Szokurov kalandozó, játékos gondolatmenetének a leképezése.

// kritika  // történelmi film, európai

Virtuális diafilmmúzeum indult

2011. április 15. · írta

Tegnap mutattak be Budapesten egy témájában egyedülálló, adatbázisának tartalmát tekintve igazi kulturális gyöngyszemeket közzétevő honlapot. A www.diafilmmuzeum.hu létrejöttéért a Laterna Magica Bt., a Diafilmgyártó Kft. és az OSA Archívum fogott össze, tartalma pedig egy lelkes gyűjtő, Bíró Ferenc több évtizedes munkájának köszönhető.

// kritika  

Shawn Levy: Night at the Museum 2. – Battle of the Smithsonian / Éjszaka a múzeumban 2.

2009. május 26. · írta

Bár bemutatása idején az Éjszaka a múzeumban nem volt az év vígjátéka, jót szórakozhattunk rajta, hiszen az éjszaka életre kelő múzeumnak megvolt a maga varázsa. A második rész kapcsán szívesen elkerülném az összehasonlítást az előzővel, de mivel a készítők sem gondolkodtak így, én is megengedem magamnak ezt a módszert.

// kritika  // fantasy

Fabián Bielinsky: El aura / Aura

2006. november 15. · írta

Aprólékosan ábrázolt, kitömésre váró állatbőrök, megnyugtató zenei aláfestéssel – látvány és hang ellentétével kezdődik az Aura, melynek első perceiből kiderül, hogy nem a megszokott műfajfilmmel lesz dolgunk. Bielinsky másfajta dramaturgiával tagadja meg a bűnügyi film sablonjait, egyúttal újra is építve ezeket, csak más tér-idő egységet emel ki, és másképp helyezi rá a cselekményt. A film indítása elbizonytalanítja a nézőt, megszűntetve a filmbeli valóság értelmezhetőségét.

// kritika  // bűnügyi film