/ /

Orosz film cikkek

Kirill Szerebrennyikov: (M)ucsenyik / Mártírok

2017. január 17. · írta

A színdarabnak indult, majd mozgóképes formát is öltött Mártírok olyan aktuális problémákat feszeget, mint a vallási fundamentalizmus és az abból könnyen kialakuló Messiás-szindróma. A kamaszkorral járó természetes lelki-fizikai változásokkal, valamint az őt körülvevő világgal szemben tehetetlen Veniamin teljes mellszélességgel fordul a szemellenzős hit felé, hogy idővel maga is istent játsszon.

// kritika  // európai, filmdráma

Andrej Zvjagincev: Leviathan / Leviatán

2015. január 12. · írta

Andrej Zvjagincev (Elena, A visszatérés) legújabb filmjében az univerzális mondanivaló és kérdésfelvetés elegyedik a hétköznapi realizmussal: az ótestamentumi Jób története helyeződik a kortárs orosz viszonyok közé. Mindeközben a Leviatán (Левиафан) megtartja az érzékeny harmóniát és nem válik dogmatikus példabeszéddé: egy emberi történetet fest a vászonra, káprázatos képi világgal. A „vadkelet” 2014-es alkotása méltán száll ringbe az idei aranyszobrocskáért.

// kritika  // filmdráma

Interjú Alekszej Balabanovval

2013. június 4. · írta

Alekszej Balabanov a kortárs orosz film fenegyereke volt. Bár Ő nagyon szívesen vett részt az olyan nagy európai fesztiválokon, mint Cannes, Berlin vagy Velence, mintha valahogy sohasem járt volna szerencsével rajtuk. A díjak elkerülték, és még a magyar nyelvterületeken is híres Fivér és Fivér 2 sem hozta meg neki a nagyobb fesztiválok elismerését.

// interjú  // fesztivál

Andrej Zvjagincev: Elena

2011. december 22. · írta

Andrej Zvjagincev 2004-es Visszatérés című sajátos apa-fiú(k) mozija az orosz film Tarkovszkij-hagyományát gazdagította. Második munkájában, az Izgnanyijében (A száműzött, 2007) a bűn, a család és a természet adta műve metafizikus pólusait. Az Elenában a sivár lelkű, a családjához ragaszkodó anya történetéhez meglepően csupasz stílust választott a rendező.

// kritika  // filmdráma

Alekszej Popogrebszkij: Kak ja provjol etyim letom / Így ért véget a nyaram

2011. szeptember 22. · írta

A civilizációtól csak nyomokban érintett sarkvidéki tájon élesen rajzolódnak ki az emberi kapcsolatok legfinomabb rezdülései is, melyeket hajlamosak vagyunk szem elől téveszteni a társadalom barokkosan telített szőttesében. Alekszej Popogrebszkij épp ezért zárja itt össze szófukar hőseit, hogy zavaró tényezőktől mentesen tanulmányozhassa a bizalmatlanság anatómiáját.

// kritika  // filmdráma

Crossing Europe 2010 – Linz, április 20-25.

2010. április 29. · írta

Hetedik éve működik Európa közepén a Crossing Europe, amely a fiatal európai film fesztiváljaként határozza meg magát, és szokatlan nézőpontból láttatja a kortárs filmművészetet. Társadalomkritikai irányultságú játék- és dokumentumfilmeket kínál mindazoknak, akik egy-egy mozielőadás erejéig Európa előnytelenebbik profiljára is kíváncsiak.

// beszámoló  // fesztivál