/ /

Papp gábor zsigmond cikkek

A szovjet levelezőpajtás, Népművelő a felvevőgéppel, Allah minden napján szaladnak a lovak, A Nyolcak nyomában, Last Call – Dresden Dolls

2012. február 9. · írták: , ,

Jó nevű rendezők változó színvonalú munkái,félig-meddig ismeretlenek sikeres próbálkozásai, hosszú éveken keresztül forgatott filmek vagy televíziós szösszenetek, ismeretterjesztő vagy dokumentarista stílus, kellemes meglepetések vagy „kiszámítható” színvonal – talán így foglalhatnánk össze vázlatpontokba szedve az idei Szemle dokumentumfilmjeit. A témájuk, munkamódszerük vagy stílusuk miatt legérdekesebbek közül szemelgettük. Gondolatainkban végig ott bujkált a mi lett volna ha? kérdés: mi lett volna, ha az idei szemle versenyfesztiválként működött volna, mely filmek szerezhették volna meg a díjakat?

// kritika  // dokumentumfilm, magyar, fesztivál

Papp Gábor Zsigmond: Kelet-nyugati átjáró; Szőczi Árpád: Drakula árnyéka – a romániai forradalom kitörésének valódi története

2010. február 4. · írta

1989 nyara. Erdélyben két kanadai tart a magyar határ felé, miközben száz méter távolságból egy szekuskocsi követi őket. 400 kilométerrel nyugatabbra több keletnémet „turista” gyalogosan próbál átszökni a magyar–osztrák határon. Mindkét eseménynek hatása lesz a román, illetve magyar rendszerváltásra.

// kritika  // erdélyi műhely, dokumentumfilm

Interjú Papp Gábor Zsigmond dokumentumfilm-rendezővel

2009. február 19. · írta

Papp Gábor Zsigmond legújabb filmje, a Kémek a porfészekben – Rimner Gábor története elnyerte a 40. Magyar Filmszemle megosztott dokumentumfilmes fődíját. Két vetítés közti szűk félórában, néhány nappal a díjátadó ünnepség előtt beszélgettünk dokumentumfilmről, a Kádár-korszakról, kémekről és különös eszközökről.

// interjú  // dokumentumfilm

Papp Gábor Zsigmond: Kémek a porfészekben – Rimner Gábor története

2009. január 30. · írta

Papp Gábor Zsigmond új filmjében Az ügynök életének témájához nyúl vissza, csakhogy most a másik oldalról közelít ahhoz. Míg 2004-ben a kémek és egyéb gyanús elemek kiszimatolására sajátos oktatófilmekkel kitanított kommunista ügynökök világába pillanthattunk be, a rendező most egy igazi amerikai kémet, a kommunista lehallgató és nyomozó ügynök munkájának a „tárgyát” mutatja be a nézőnek.

// kritika  // dokumentumfilm, történelmi film