/ /

Portugál film cikkek

Manoel de Oliveira-portré

2015. május 15. · írta

106 éves korában – 2015. április 2-án – eltávozott Manoel de Oliveira, korunk egyik legtermékenyebb és legidősebb filmrendezője, akit az elmúlt 30 év alatt több életműdíjjal  kitüntettek, mert senki nem számított arra, hogy valaki 100 évesen és évente fog előállni újabb és újabb filmekkel. Pedig ez történt.

// tanulmány  // portré, filmtörténet

IndieLisboa 2009. április 23-május 3., Lisszabon

2009. május 11. · írta

Az IndieLisboa hatodik kiadása lényegesen különbözik az ötödiktől. Ha tavaly még azt a benyomást keltette, hogy helyét keresi a nemzetközi független filmes fesztiválok között, idén jól láthatóan kijelölt magának két fontos irányvonalat a versenyprogram mellett: a portugál film népszerűsítését és az elemi osztályokban kezdődő filmes oktatás támogatását.

// beszámoló  // fesztivál

29. Fantasporto – Portói Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztivál

2009. március 6. · írta

Először egy portugál barátomtól hallottam a Fantasportóról. Leírása szerint szülővárosának legjelentősebb filmes eseménye Portugália legnagyobb filmfesztiválja, „nagyon nemzetközi”, nagyon fontos, és fantasztikus. Fantasztikus, úgymint horror, tudományos fantasztikum és minden egyéb, ami fantasy.

// beszámoló  // fesztivál, horror

Portugál filmtörténet 2.

2009. január 7. · írta

A hetvenes években betörnek Portugáliába a technikai újítások – elsősorban a 16 mm-es kamerák, amelyek a képpel egyidejűleg hangot is tudtak rögzíteni. Ezek a kamerák nem csak a technológiát, hanem a filmek nyelvezetét is forradalmasították, ugyanis rugalmassá és mobilissá tették a forgatásokat, és a gyártási költségeket is csökkentették.

// tanulmány  // nemzeti filmtörténetek, filmtörténet

IndieLisboa, Lisszabon, 2008

2008. május 14. · írta

Az IndieLisboa ötödik kiadásának már a reklámsorozata is nyilvánvalóvá teszi, hogy mire ne számítsanak azok, akik betévednek a független filmes vetítésekre: a speciális effektusokat, gyerekes cselekedeteket, szuperhősöket és menő autókat máshol kell keresni. A program így is gazdag, a filmek pedig zavarba ejtően sokfélék voltak.

// beszámoló  // fesztivál, függetlenfilm