/ /

Prima matéria cikkek

Interjú Koen Mortier filmrendezővel

2007. május 15. · írta

Lelkileg hasadt, fogyatékos rockzenészek, perverz művészek, kopasz takarítónők és agresszív homokosok: címszavakban az Ex drummer. Mit nyújt ezen felül nekünk, nézőknek Koen Mortier, a botrányos filmjéről elhíresült rendező? A választ nála, személyesen kerestem, a Titanic filmfesztiválon, amelynek ezzel az első egészestés játékfilmjével a vendége volt.

// interjú  // prima matéria

Beszélgetés Csík Jucival

2005. július 15. · írta

Csík Juci, a Roma Média Iskola volt diákja újabb dokumentumfilmjét (Tollas, 2004) különdíjjal jutalmazta a tavalyi Diákfilmszemle és a Menekülés a Rövidfilmbe Fesztivál, valamint szerepelt az idei filmszemle versenyprogramjában is. A filmet Kővári Borz József operatőrrel Orosháza környékén forgatták a rendkívül egészségtelen munkát végző, libatépő cigányok mindennapjairól. A többségében munkanélküli, alkalmi munkát végző családok számára ez a megélhetési forrás is veszélyben van, mivel az Európai Unió jogszabályai többek között a libatépést is tiltják. Csík Juci dokumentumfilmjében igyekezett több oldalról bemutatni a brigád egy nyarát.

// interjú  // prima matéria

Interjú James Benning amerikai kísérleti filmessel

2005. április 15. · írta

Az egyik filmjében tíz, egyenként tíz perces beállításban láthatunk különböző ágdarabokat, a másikban tizenhárom tavat ugyanígy. James Benning amerikai kísérleti filmes legújabb filmjeit idén vetítette a Berlini Nemzetközi Filmfesztivál Forum szekciója; a matematikus képzettségű, a struktúrát, illetve az ehhez kapcsolódó időbeliséget kutató filmessel itt beszélgettem.

// interjú  // prima matéria

Beszélgetés Török Ferenc filmrendezővel

2005. január 15. · írta

Török Ferenc első nagyjátékfilmje, a sikert hozó Moszkva tér után Magyarország kultikus tájegységein, az Alföldön, majd Balatonon folytatta országjáró turnéját. A hajdani, nem túl ambiciózus antihős Petyához képest a Szezon három karcagi pincérét szétveti a tetterő, így maguk mögött hagyják a cukorgyárat. Guli Laci (Nagy Zsolt), Virág Gyula (Nagy Ervin) és Nyéki Peti (Kokics Péter) azonban már nem merik Párizs felé vetni vigyázó szemeiket – noha Virágot egyenesen Mundruczó Kornél rendezi a pornóvizsgán. Török Ferenccel a (bízzunk benne) három évenként nagyjátékfilmet rendező direktor lelki állapotáról, a remény fogalmáról, és egy biztonságos katapultról is beszélgettünk.

// interjú  // prima matéria

Beszélgetés Bertóti Attila animációsfilm-készítővel

2004. november 15. · írta

Hajsza. Egy szerencsétlen bögrét egyre több, különféle italokat tartalmazó edény vesz üldözőbe. Kétségbeesett menekülés után végül sarokba szorítják és teletöltik. Papír, madzag, olló. Papír és Madzag összefognak az életükre törő Olló ellen, és győznek! Karton. Szürke kartonfigura köröz egy szürke kartondobozban, nem történik semmi – vagy mégis? A három rajzfilm készítője Bertóti Attila, aki csak tizenhat éves volt, amikor első munkája bekerült egy filmfesztivál versenyprogramjába.

// interjú  // prima matéria, erdélyi műhely

Beszélgetés Maciej Kozlowskival

2004. augusztus 15. · írta

Maciej Kozlowskit több szál is köti Erdélyhez. Nemcsak Lakatos Róbert díjnyertes filmjét fényképezte itt, hanem a Filmtett–Duna Műhely alkotótábornak is oszlopos tagja. Lakatos Róbert Ördögtérgye című kisjátékfilmje a 35. Magyar Filmszemle legjobb rövidfilm díját kapta. Az operatőr Maciej Kozlowskival a Sepsiszentgyörgyi Cabiria Filmklub tízéves születésnapi rendezvényén beszélgettem.

// interjú  // prima matéria