/ /

Rövidfilm cikkek

Balatoni jég; Uchebnik; Somhatalom; Welcome; Vulkánsziget; Kötelék; Szép alak; A vaddisznó; Láthatatlanul; Wellness

2017. október 4. · írták: , ,

Tíz erős kisjátékfilm az elmúlt két évből: taroltak fesztiválokon, meghódították a közönséget Magyarországon és külföldön egyaránt. Most az erdélyi közönség a soros: ezen a héten a 17. Filmtettfeszt műsorának szerves részeként tesznek Erdély-körutat.

// ajánló  // rövidfilm

Ferenczik Áron: Szabó úr; Deák Kristóf: Mindenki; Kovács István: Betonzaj; Hartung Attila: Mindig csak; Csoma Sándor: Tabula rasa

2016. szeptember 27. · írta

Egy lassan elfogyó, Tati-szerű figura, egy hamiskásan éneklő kislány, egy válaszút elé került kickbokszoló lány, egy túlzottan lelkes ifjú pap és két szerelmes kiskamasz meg a múlt árnyai – meg persze öt fiatal rendezőtehetség, aki az ő rövid történeteiket filmre álmodta. Az alkotások közös vonása, hogy az elmúlt egy évben több nemzetközi filmfesztiválon is felbukkantak, díjakat szereztek. Legközelebb, egy csokorban a Filmtettfeszten lesznek megtekinthetők.

// kritika  // rövidfilm, magyar

Beszélgetés a daazo.com két alapítójával

2012. augusztus 21. · írta

Az utóbbi években több folyóirat szüntette meg nyomtatott formáját és költözött át az internetre, a daazósok viszont fordított utat jártak be: előbb a neten gyűjtötték és válogatták a pár perces kisjáték-, animációs és kísérleti filmeket, időszakos kiadványuk, az elegáns, friss és fiatalos, igényesen szerkesztett World of Shorts pedig papíron is folytatja a kis csapat rövidfilmeket népszerűsítő munkáját. A történet 2005–2006 fordulóján kezdődött, amikor két ELTE-s filmszakos diák, Deák Dániel és Áprily Zoltán kitalálta, hogy létre kellene hozni egy rövidfilm-megosztó portált.

// interjú  // rövidfilm

19. Alter-Native Marosvásárhelyi Nemzetközi Rövidfilm-fesztivál, 2011. november 2–6.

2011. november 9. · írta

Azok, akik a marosvásárhelyi nemzetközi rövidfilm-fesztivált annak idején Alter-Native-ra keresztelték, talán nem is sejtették, mennyire illő lesz még 19 évvel később is ez a jelző – bár igaz, kissé negatívan átértelmeződve. Ez a rendezvény ugyanis sok szempontból annyira megőrizte hajdani jellegét, hogy 2011-ben már lassan nem is hasonlít egy nemzetközi filmfesztiválra.

// beszámoló  // fesztivál, rövidfilm

Román rövidfilmek a TIFF-en

2011. június 8. · írta

A kolozsvári Művész mozi hemzseg a tolakodó tömegtől. Az új Győzelem épülete úgyszintén. Teltházas vetítések következnek, és semmi nem hiányzik, ami fokozhatná a hangulatot: veszekedés a pénztárossal, aki már alig bírja kezelni a beömlő emberáradatot, az épület előtt a moziból kimaradottak eladó jegyekért kuncsorognak, míg a jeggyel rendelkezők széles vigyorral lépnek a zajtól életre kelt vetítőterembe. Román rövidfilmes blokkunk következik.

// beszámoló  // fesztivál, rövidfilm