/ /

Rövidfilm cikkek

17. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál – Marosvásárhely, 2009. november 4–8.

2009. november 11. · írta

Szeretem a meglepetéseket és a spontánul alakuló helyzeteket. Ezek a legőszintébbek. Az idei Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál kevés meglepetést tartogatott az évről évre ellátogató közönség számára, de legalább a bemutatott filmek változnak a 17 éves fesztivál repertoárjában.

// beszámoló  // fesztivál, rövidfilm

Nagyon rövid filmek fesztiválja, Kolozsvár, május 7–9.

2009. május 13. · írta

A Nagyon Rövid Filmek Nemzetközi Fesztiválja (Festival International des Très Courts) zajlott a múlt hét végén, május 7–9. között,13 országban. Érdekességnek számít, hogy a fesztivál megszervezésében résztvevő romániai városok száma – 26 – meghaladja még a fesztivált kezdeményező, Franciaországban csatlakozott városok számát is.

// beszámoló  // fesztivál, rövidfilm

Beszélgetés Horváth Lilivel

2009. április 20. · írta

A Napszúrás a 40. Magyar Filmszemlén egyike volt a komoly szellemi teljesítményt felmutató kisjátékfilmeknek. Horváth Lili markáns drámája olyan szerzőt sejtet, aki rendkívüli erővel, elszántsággal és igényességgel dolgozik. Ezt illusztrálják filmjei (a 2006-os Vakáció és a 2007-es Uszodai tolvaj), és talán a vele készült beszélgetés is.

// interjú  // pályakezdők, rövidfilm

Szemelgetés a 40. Magyar Filmszemle rövidfilmjeiből

2009. február 3. · írták: ,

Az idei filmszemlén különösen finom (film)falatok közül csemegézhetett a nagyközönség. Az összesen 8 kisjátékfilmes blokk keretein belül, látványvilág és mondanivaló tekintetében igen változatos műveket szemlélhettünk. Mivel szinte mindegyikben volt valami különleges, joggal mondhatjuk: igazán jól járt, aki a kisfilmek megnézése mellett döntött.

// kritika  // rövidfilm, magyar

AlterNative filmfesztivál – Marosvásárhely, 2008. november 5–9.

2008. november 18. · írta

Idén 16. alkalommal szervezte meg a marosvásárhelyi MADISZ csapata az AlterNative Nemzetközi Rövidfilm Fesztivált. A fesztivál díszvendége idén Németország volt, de a vetített filmek megszólaló nyelve és feldolgozott témavilága rendkívül színes volt. Alábbi beszámolónk rendhagyó formájú, ám annál pontosabban érzékelteti a rendezvény hangulatát.

// beszámoló  // fesztivál, rövidfilm

Rövid beszámoló egy rövidfilmes workshopról

2008. október 14. · írta

Very Short Films Workshop – a Német és a Francia Kulturális Központ új projektjét szeptember 29. és október 10. között rendezték meg Kolozsváron. A terv szerint a három francia rendező előre megírt forgatókönyveik alapján készít filmet három magyarországi operatőrrel, három németországi hangmérnökkel, romániai vágókkal, kameraaszisztensekkel és világosítókkal.

// beszámoló  // rövidfilm, forgatási beszámoló