/ /

Rövidfilm cikkek

Gyergyószárhegy, 2008. augusztus 1–3.

2008. augusztus 7. · írta

Az egyre szaporodó fesztiválkínálatban nehéz megtalálni a rendezvények azon sajátosságát, amiért megéri részt venni rajtuk. A muuuvi nemzetközi rövidfilmfesztivál fő ismertetőjele különleges kabalaállata, a tehén. További fontos tulajdonságai: a gyergyószárhegyi Lázár-kastélyban kerül megrendezésre, minden évben más művész tervezi meg a fesztivál díjait és a fődíjat, a Vértehenet pedig a legeredetibb karaktert felmutató film nyeri el.

// beszámoló  // fesztivál, rövidfilm

Megatron a TIFF-en

2008. június 6. · írta

Kellemes hangulatban zajlott pénteken, június 6-án a Marian Crişan cannes-i Aranypálma díjas Megatron című kisjátékfilmjéről tartott sajtókonferencia. A rendező enyhén zavarban volt, azzal kezdte a találkozót, hogy köszönetet mondott minden munkatársának és a színeszeknek, akik mind eljöttek a Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválra.

// kritika  // rövidfilm, román

Rövidek Szemléje 2.

2008. február 7. · írta

A 39. Filmszemle kisfilmes zsűrijének elnöke, Kardos Ferenc díjátadó beszédében méltatta az idei rövidek magas színvonalát: egyre gyakoribb az igényes megmunkáltság és professzionális kivitelezés. És egyre többször térnek vissza sötét, alvilági témák a fiatal rendezők munkáiban.

// kritika  // rövidfilm, fesztivál

Rövidek Szemléje 1.

2008. február 3. · írta

Nagyon erős idén a szemle rövidfilmes kínálata. Feszes dramaturgia, titokzatos történetek, letaglózó vizualitás, felemelő zenék jellemzik a legtöbb alkotást. Illatozzon itt egy csokorra való!

// kritika  // rövidfilm, fesztivál

Felméri Cecília: Kakukk

2008. február 3. · írta

Több szempontból is kakukktojásnak tekinthető Felméri Cecília legújabb alkotása: több díjnyertes animáció elkészítése után ez az első kisjátékfilmje, ugyanakkor – három év szünet után − ez az első erdélyi alkotó által készített, Erdélyben forgatott kisjátékfilm a szemlén. A Kakukk rendezőjét arról kérdeztük, elsőfilmesként mekkora vállalkozás egy erotikus mesefilm elkészítése, és a szerencsés csillagzaton túl mi kellett ahhoz, hogy Erdélyben újabb versenyképes kisjátékfilm szülessen?

// kritika  // rövidfilm, erdélyi műhely

Egy bámészkodó jegyzetei a forgatásról

2008. február 1. · írta

Magas sziklák, havas táj, kis kunyhó, zúzmarás fák. A svájci Alpokra emlékeztető csendélet, magashegyvidéki táj. Ez az egyik oldal. A másikon egy kis erdélyi falu, Torockó, a környék legmagasabb pontja valójában az alig 1170 méter magas Székelykő. Január 10–13. között 80 osztrák–magyar első világháborús honvéd, 8 olasz katona és mintegy 50 filmes szakember foglalta el a Székelykőt és a falu határát.

// beszámoló  // rövidfilm, forgatási beszámoló

A 33. Magyar Filmszemle kísérleti- és kisjátékfilmjeiről

2002. március 15. · írta

A csokoládé édes és finom, sokan szeretik. Boldogsághormonokat szabadít fel az agyban, és kellemes érzetet okoz bármelyik fajtája. Van, aki a tejeset szereti, van, aki a keserűt, de létezik fehér-, és mogyorós is. Édeskés, sokszínű és változatos, mint az idei Filmszemle hangulata, ahol a közönség megismerkedhetett az elmúlt év magyar filmtermésével. Látva a művek sokszínű, eklektikus vonulatát, az idei jelkép, a rózsaszín papírba csomagolt, két oldalán perforált mogyorós csoki filmszalag, igazán találó volt.

// beszámoló  // fesztivál, rövidfilm, magyar