/ /

Sundance cikkek

Dan Kwan, Daniel Scheinert: Swiss Army Man / Az ember, aki mindent tudott

2016. szeptember 14. · írta

A Sundance idei nagy felfedezettje, a CineFesten kétszer is teltházzal vetített Swiss Army Man esszenciális indie remekmű: meggyőző bizonyíték arra, hogy a szűkös keretek – származzanak bölcs önkéntes minimalizmusból vagy a büdzsé és az alkotói tapasztalat hiányából – ösztönzik a találékonyságot.

// kritika  // vígjáték, függetlenfilm

Debra Granik: Winter’s Bone – A hallgatás törvénye

2011. január 24. · írta

Amerika zegzugos peremvidékeiről mostanában főként a kortárs westernfilm szokott kíméletlen diagnózissal szolgálni. Debra Granik érdes traumafilmje, a Winter’s Bone - A hallgatás törvénye annyiban tartozik más lapra, hogy nem érzékbizsergető metaforacsokorban és nyílegyenes dramaturgiával tálalja magát: koraérett hősnőnk elkeseredett detektívesdije csupán rafinált ürügy arra, hogy a komor hangú rendezőnő sokkoló röntgenleletet adjon egy primitív normákra felhúzott kisközösségről.

// kritika  // függetlenfilm, filmdráma

David Russo: The Immaculate Conception of the Little Dizzle

2010. május 30. · írta

Az ember azt gondolná, hogy valamirevaló egészestés filmek csak a jó győzelméről, az igazságtalan életről, a hétköznapi vagy nem hétköznapi hősökről szólhatnak. David Russo filmje könyörtelenül szembeköpi ezenfajta elvárásainkat és egy olyan moziba enged betekintést nyerni, ami két lábbal ugrik a ki kényelmes, konvenciókkal teli filmvilágból, egyenesen a vécébe.

// kritika  // vígjáték, filmdráma

Az amerikai függetlenfilm története 6.

2010. április 23. · írta

Ahogy az előző fejezetekben láthattuk, a függetlenfilm fogalma nem csak nehezen meghatározható, de viszonylagos és állandóan változó. Az anyagi függetlenség nem mindig hoz magával korlátlan alkotói szabadságot, az utóbbi pedig megvalósulhat akár stúdiókereteken belül is. S ha egy filmes mind pénzügyileg, mind kreativitásában meg szeretné őrizni szabadságát, komoly terjesztési problémákkal szembesülhet – és ritkán juthat el az ismertségig.

// tanulmány  // filmtörténet, függetlenfilm

Az amerikai függetlenfilm története 5.

2010. március 10. · írta

A nyolcvanas évek, azaz a videó évtizede nemhogy megölte volna a mozit, de a médium kínálta izgalmas, új lehetőségekkel gazdagította a filmgyártást – és nem utolsó sorban a stúdiók zsebét. Nem csoda, hogy az évszázad utolsó évtizedének kezdetével új, minden addiginál fényesebb aranykor köszöntött Hollywoodra, csakúgy, mint a függetlenfilmre.

// tanulmány  // filmtörténet, függetlenfilm

Lynn Shelton: Humpday / A legmelegebb nap

2010. január 4. · írta

Kevin Smith Zack és Miri pornót forgat című filmje után máris itt egy újabb mozi, aminek cselekménye egy felnőtteknek szóló film forgatása köré szerveződik. Ezúttal Ben és Andrew csap bele a lecsóba, ráadásul ők melegre veszik a figurát. A dokumentarista stílusban leforgatott A legmelegebb nap nézése közben ezen felül olyan érzésünk lehet, mintha egy játékfilmmé sűrített reality showt látnánk.

// kritika  // függetlenfilm, vígjáték

Sundance filmfesztivál, 2008. január 17–27., Park City, Utah

2008. február 13. · írta

Valahányszor megemlítem, hogy a Sundance Filmfesztivál egyike azoknak, amelyeket működésem kezdete óta visszatérően látogatok, rendszerint megkérdezik: megéri-e nekem elutazni a világ végére, hogy aztán kis hazám kis sajtótermékeinek (ez utóbbit a nevükben is kikérem magamnak!) az amerikai függetlenfilm legfontosabb eseményéről tudósítsak?

// beszámoló  // fesztivál, függetlenfilm

26. Sundance Filmfesztivál, Salt Lake City, 2007. január 18–28.

2007. március 15. · írta

„Aki ilyenkor eljön ide, az Isten háta mögé, az biztos, hogy a filmek miatt jön” – válaszolta tavaly Robert Redford, arra a kérdésre, hogy miért a zimankós januári hónapban rendezik meg a Sundance Filmfesztivált. Persze, a rosszmájúak azonnal hozzátették, hogy azért a sípályáknak is van némi része az esemény népszerűségében. Nos, idén hó nem sok volt, mint ahogy igazán nagy sztárok sem tolongtak nagy számban, de jó filmekben, és még inkább, kiemelkedő színészi alakításokban nem volt hiány.

// beszámoló  // fesztivál