/ /

Super 8 cikkek

Sarah Polley: Stories We Tell / Apáim története

2014. március 3. · írta

Nem kérdéses, hogy mindenkinek a családjában keringenek olyan történetek, melyeket az egyes családtagok egészen másképpen beszélnek el. Ártalmatlanul szórakoztató legendáriumok ezek, melyeket sorozatos variálódásuk egy idő után felment a múlt konzerválásának feladata alól. A legtöbb ilyen históriának ugyanis nem több a funkciója egy asztaltársaság egyszerű mulattatásánál. Sarah Polley új filmje egy ilyen – vagy legalábbis hasonló – családi misztérium feltárására vállalkozik.

// kritika  // dokumentumfilm

Gabriel Achim: Visul lui Adalbert / Adalbert álma

2012. május 9. · írta

Gabriel Achim elsőfilmes rendező frissen bemutatott produkciója arra enged következtetni, hogy a román újhullámban már nehezen lehet kiemelkedőt alkotni: az egy évtizede élő irányzat lehetőségei már javarészt ki lettek aknázva, és az utóbbi filmeknél már érezni, hogy egy lére megy minden, bevált recept szerint, kockázatok nélkül.

// kritika  // román, vígjáték

Interjú Szabó Antallal, a filmtechnika különcével

2003. április 15. · írta

Szerény kertváros Budapest XV. kerületében, ahol egy több lakrészre osztott régi családi ház két szobájában lakik Szabó Antal feleségével. A 76 éves filmes elképesztő gépeket fabrikált saját kezűleg az elmúlt 60 évben, amelyekkel filmeket kopíroz, perforál, ír át, restaurál. Az októberi autóbalesete és még mindig törött lába ellenére rendkívül életerős. Tóni bácsi filmhez fűződő sajátos viszonyáról vallott a Filmtettnek.

// interjú  // portré, magyar