/ /

Szerbia cikkek

Láttuk még a TIFF-en 3.

2010. június 2. · írták: , ,

Rájöttünk: idén érdemes követni a versenyfilmeket! Főleg a Belgrád-Bukarest vonalon. Ezenkívül futott még nemeredeti film Eredeti címmel, még több balett, valamint arthouse-nonszensz több mint két órában. Antonio Tublén, Alexander Brøndsted, Frederick Wiseman, Ming-liang Tsai, Vladimir Paskaljević és Răzvan Rădulescu–Melissa de Raaf filmjeiről.

// kritika  // fesztivál

Mathieu Kassovitz: Babylon A. D.

2009. március 31. · írta

Az 1995-ben A gyűlölettel a legjobb film César-díját elnyerő Mathieu Kassovitz új filmjének (Babylon A. D.) már jóval a bemutatója előtt azért szabadkozott, hogy a partnereknek meg a producereknek köszönhetően nem volt lehetősége leforgatni azt a filmet, amit eltervezett. Nem vagyok meggyőződve arról, hogy mindössze ettől lenne ennyire elhibázott ez a sci-fi-regény-feldolgozás.

// kritika  // akciófilm, fantasy

36. Nemzetközi Belgrádi Filmfesztivál (2008. 02.22–03.02.)

2008. március 7. · írta

Belgrád pozícionálni próbálja magát az újraosztott balkáni filmfesztivál kínálati piacán. Hasonló mentorprogramot igyekszik kialakítani, mint Szarajevó, igaz fókusza keletebbre tolódik – kulturális közeledésében mintha politika is szerepet játszana. Vagy csak jól érzékelte a számára fennmaradt fehér foltot?

// beszámoló  // fesztivál

11. Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál, 2004. július 24–augusztus 2.

2004. szeptember 15. · írta

Egyes fesztiválok egyéni teljesítményekre, nagy művekre vadásznak, mások inkább folyamatokat, összefüggéseket, tendenciákat igyekeznek megragadni. A 11. alkalommal megrendezett Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál az utóbbiak közé tartozik. A békés 19. századi fürdőváros hangulatát idéző vajdasági helyszín nem enged a csábító körülményeknek: noha a napi sajtótájékoztató délidőben egy tóra néző pavilonban, a versenyfilmek bemutatója pedig éjszakába nyúlóan a kertmoziban zajlik, a filmek a közelmúlt és a jelen sötét árnyaival viaskodnak. Árnyékból a fény felé – a fesztivál filmjeiben feltűnő leggyakoribb közös motívum az identitáskeresés.

// beszámoló  // fesztivál