/ /

Szinkron cikkek

„A csipogás nem fog elmúlni” – Beszélgetés Molnár Ilona és Molnár Levente szinkronszínészekkel

2015. május 29. · írta

Ha a nevüket nem is, a hangjukat minden 30 év alatti fiatal ismerheti. A Molnár testvérek olyan sorozatokban szinkronizáltak, mint a Family Guy, a Hé, Arnold!, a Dexter laboratóriuma, a Veronica Mars, a Hősök, A pletykafészek, vagy a Fosterék háza képzeletbeli barátoknak. Molnár Ilona neve a cserfes és többnyire szőke tindézserlányokkal (legutóbb pedig a Sárkányok Anyjával), Leventéé az elszánt, kedves fiúkéval fonódott össze. A filmszakmában dolgozó testvérpárokat bemutató interjúsorozatunk első részében a magyar szinkron kulisszái mögé néztünk.

// interjú  // portré

Interjú Tomasevics Zorka szinkronrendezővel

2015. május 20. · írta

Sokak fülének ismerősen csenghet a mondat: „Szinkronrendező: Tomasevics Zorka.” Neki köszönhetjük többek között olyan filmek magyarítását, mint A nyolcadik utas: a Halál (1979), a Roger nyúl a pácban (1988) vagy a Nikita (1990). A hazai szinkrongyártás kiemelkedő alakja beszélt nekünk életéről, szakmai tapasztalatairól, a „magyar hang” mai helyzetéről és jövőjéről.

// interjú  // portré

A magyar szinkron története

2015. május 19. · írta

Jean Renoir boszorkánysághoz hasonlította, Balázs Béla keményen bírálta, sokak szerint nélkülözhetetlen részét képezi egy film kényelmes befogadásának, és akadnak olyanok is, akik számára különleges élvezetet nyújt a minőségi hangalámondás. Az idén 80 éves magyar szinkron az évtizedek folyamán rengeteg változáson ment keresztül, ám a nézők táborát radikálisan megosztó hatása állandónak bizonyul.

// tanulmány  // filmtörténet