/ /

Taxidermia cikkek

Kávéházi beszélgetés Pohárnok Gergely operatőrrel

2009. május 28. · írta

Pohárnok Gergely 2000-ben diplomázott a főiskolán, azóta generációja egyik legfoglalkoztatottabb operatőre, a fiatal magyar rendezők előszeretettel dolgoznak vele (lásd: I love Budapest, Hukkle és Taxidermia, Fekete kefe és Adás, Tejút, Fövenyóra). Eddig háromszor ítélték oda neki a Magyar Filmszemle legjobb operatőrnek járó díját.

// interjú  // technika, magyar

Albertina Carri: La rabia / Veszett sors

2008. június 3. · írta

Két évvel ezelőtt a TIFF nézőinek jelentős hányada csöppet sem leplezett undorral nézte végig (?) a Taxidermia (hatásvadásznak is tekinthető) stilizáltan naturalista képeit. Jómagam háromszor is beültem rá, amit néhány érzékenyebb lelkű és gyomrú közeli barátom undorral, ugyanakkor tartózkodó tisztelettel nyugtázott.

// kritika  // függetlenfilm

Pálfi György: Taxidermia

2007. február 15. · írta

Gyomrunkba, ágyékunkba bokszoló, netán lelkünkbe gázoló közelképeivel és degenerációs esettanulmányaival a Taxidermia elsőre épp oly bizarrnak, kereknek, tökéletesre csiszoltnak és meghökkentőnek tűnhet, mint egy üveggömbbe öntött embrió-kulcstartó. De a benne leginkább zavarbaejtőbb talán mégsem a (nagyon is emberi) testi üzemmód közvetlen közeli követése, sem a (részben már Parti Nagy által megírt) extrém szereplők és történések megjelenítése, hanem inkább az, hogy univerzum-szerű szerkezetbe rendezettsége miatt groteszk emberképet felmutató világértelmezésnek is tekinthető.

// kritika  // magyar