/ /

Technika cikkek

DSLR-videózás I.: Gondold meg jól

2013. április 15. · írta

Ez a kis útmutató-sorozat a DSLR-videózás technikai oldalát járja körbe, a kameraválasztástól a végső exportálásig, technikai szemmel. Végig fogjuk venni azokat az információkat, amelyeket operatőröknek ajánlott, segédoperatőröknek kötelező tudni ahhoz, hogy a rögzített kép a lehető legjobb technikai minőségű legyen.

// tanulmány  // technika

avagy a DSLR-filmezés csodálatos világa

2011. szeptember 5. · írta

DSLR-rel készült videót nézni sokkal élvezetesebb, mint DSLR-rel videót forgatni. Ez röviden azért van, mert a tükörreflexes fényképezőgépek ugyan nagyságrendekkel szebb mozgóképet rögzítenek, mint a félprofi videokamerák, de filmezni nehezebb velük, mert nem erre vannak kitalálva. Ebben a rövid cikkben néhány alapvető infót szeretnék átadni azoknak, akik egyszemélyes Hollywood-aspirációkkal rendelkeznek.

// publicisztika  // technika

A kolozsvári születésű vágó, Teddy Darvas utolsó interjúja

2010. március 8. · írta

Hang- és filmvágóként David Leantől és Korda Zoltántól tanulta a szakmát az 50-es évek nagy brit szuperprodukcióiban. Korda Sándor iskolai barátjának, Darvas Simonnak a fia dolgozott Vittorio De Sicával és André de Toth-tal is. A Korda-saga egyik utolsó szemtanúja Londonban emlékezett a múltra.

// interjú  // amerikai, technika

Kardos Sándor: A sírásó

2010. február 12. · írta

Ha Kardos játékfilmjét valaki a vásznon konkrétan látható képek felületénél maradva próbálja megfejteni, nem fog messzire jutni: elrontottnak tűnő felvételek sorozatán komikusan torz, szétfolyó emberi gnómok és hajszálvékony csíkokká olvadó színek váltakoznak, ráadásul ez a kép jobbról balra, néha balról jobbra úszik, és mindezt szöveges narráció kíséri, több mint 80 percen át. Aki mégis megadja neki ezt az időt, azzal kicsit megfordul a világ.

// kritika  // magyar, technika

Beszélgetés Dan Hughes Fullerrel, a Wisconsin Bioscope Company vezetőjével

2009. december 25. · írta

A pordenonéi némafilmfesztivál közönsége nagyrészt szakértőkből, filmrestaurátorokból, archívumi munkatársakból, valamint különféle hátterű érdeklődőkből és rajongókból áll, Dan Fuller azonban a némafilmkészítők egyszer már kihalt, de mostanában újjáéledő csapatába tartozik: a diákjaival évente 3–4 némafilmet gyártó cég képviselőjeként egyszerre jelen és múlt szemszögéből tekint a korai filmre.

// interjú  // filmtörténet, technika