/ /

Technika cikkek

Kávéházi beszélgetés Pohárnok Gergely operatőrrel

2009. május 28. · írta

Pohárnok Gergely 2000-ben diplomázott a főiskolán, azóta generációja egyik legfoglalkoztatottabb operatőre, a fiatal magyar rendezők előszeretettel dolgoznak vele (lásd: I love Budapest, Hukkle és Taxidermia, Fekete kefe és Adás, Tejút, Fövenyóra). Eddig háromszor ítélték oda neki a Magyar Filmszemle legjobb operatőrnek járó díját.

// interjú  // technika, magyar

Kemenes Fanni jelmeztervező

2009. március 30. · írta

A magyar film hőskorában dolgozott jelmeztervezőként olyan filmekben mint a Kárpáthy Zoltán, a Szeressétek Ódor Emíliát!, az Egri csillagok, a Régi idők focija, A vörös grófnő vagy a Hamvadó cigarettavég. Kemenes Fannival a korán kelésről, cipősarkakról, eltűnt jelmezekről és az öltöztető maffiáról beszélgettünk, illetve arról, hogy pliszírozott ruhában miért nem lehet kék ravatal előtt temetni.

// interjú  // technika

A kortárs némafilm mint médium-archívum

2009. március 24. · írta

A legutóbbi némafilm-ősbemutatóra 2008. december 5-én került sor. Történt ugyanis, hogy Karl Lagerfeld, a Chanel divatház művészeti igazgatója nemcsak egy újabb fekete-fehér (és piros) kollekciót tervezett, hanem annak bemutatójára egy saját rendezésű, 10 perces fekete-fehér némafilmmel is előrukkolt.

// tanulmány  // filmelmélet, technika

Beszélgetés ifj. Erdélyi Gáborral filmről, hangról, medvéről

2009. március 11. · írta

Ezüst Medve díjat kapott ifj. Erdélyi Gábor és Székely Tamás Berlinben, Peter Strickland Varga Katalin című, brit–román–magyar koprodukciós filmjében végzett munkájáért. A legjobb filmhangtervezésért járó Best Sound Design díjat a kiemelkedő művészeti tevékenység kategóriában  vehették át. Gáborral a fesztivál után néhány nappal találkoztunk, Tamás közben Almási Tamás Puskás-filmjének hangutómunkáján dolgozott.

// interjú  // technika, magyar

Beszámoló egy hangmérnöki workshopról

2008. október 31. · írta

Az idei Filmtettfeszt végén, a Sapientia – EMTE kolozsvári székházában Komlódi Gábor, Vadon Zoltán és Várhegyi Rudolf hangmérnök rövid bevezetőt tartott arról, hogy mivel jár egy film hangjának elkeszítése, és hogy mindeközben a hangmérnökök hogyan járnak – olykor pórul.

// beszámoló  // technika, fesztivál

Eva Orbanz filmről és archiválásról

2008. október 13. · írta

A FIAF (La Fédération Internationale des Archives du Film) elnökasszonyát, Eva Orbanzot, a Német Filmtéka – Film- és Tévémúzeum (Deutschen Kinemathek – Museum für Film und Fernsehen) speciális projektjeinek kurátorát kérdeztem a filmarchiválás és a filmkonzerválás sajátosságairól, aktuális helyzetéről, nehézségeiről, kilátásairól.

// interjú  // technika, filmtörténet

Beszélgetés Vákár Balázzsal

2008. augusztus 20. · írta

Vákár Balázs fővilágosító számos külföldi és magyar nagyjátékfilm (legutóbb A nyomozó és a Lányok), reklám, és videóklip világításában vett részt. Mátyássy Áron Utolsó idők című nagyjátékfilmjének forgatásáról érkezve arról is mesél, hogy miért fontos, hogy egy fővilágosítónak legyen búvárvizsgája, miért kell rendszeresen kútba ugrania, és hogyan lehet jól bevilágítani egy lakást.

// interjú  // technika

Beszélgetés Ari Károly vágóval

2008. március 31. · írta

Bár a vezetéknevem Libor, mégsincs az égvilágon semmi közöm a London InterBank Offered Rate-hez. Ari Károlyról is sokan gondolják azt, hogy több, mint névrokona a filmipari gépeket gyártó német ARRI cégnek. A nevek hasonlósága véletlen, Ari Károly azonban történetesen nagyon is szoros kapcsolatban áll az ARRI Laserrel.

// interjú  // magyar, technika