/ /

Természetfilm cikkek

Beszélgetés Gál László filmrendezővel

2016. augusztus 30. · írta

Ökológus, gombaszakértő, a(z erdélyi) természet szerelmese. Fotós és filmes, olyan műfajban forgat, amelyre egy-egy forgatókönyvvel sosem lehet felkészülni. Wild Transylvania címmel sorozatot készít a tájról, ahol „rejtély és titok ül minden bokorban”. Munkái nemzetközi fesztiválokon versenyeznek, az Erdei álom Gödöllőn díjat kapott. Gál László kézdivásárhelyi természetfilmessel beszélgettünk.

// interjú  // erdélyi műhely

Interjú Xantus Gábor és Xantus Áron dokumentumfilmesekkel

2013. június 10. · írta

A TIFF idei programjának egyik kiemelkedő eseményeként harangozták be A felfedező című, egész estés dokumentumfilmet, amelynek kezdeményezője, forgatókönyvírója és rendezője Xantus Gábor, operatőre Xantus Áron. A film gazdag archív képanyagot tartalmaz, mai kincsei pedig egy kalandos antarktiszi forgatás eredményei. Xantus Gábort és Áront főképp az előzményekről és a forgatásról kérdeztük.

// interjú  // fesztivál

Gyarmathy Lívia: Kis halak… nagy halak…

2009. február 1. · írta

Gyarmathy Lívia az a rendező, akinek a filmjében érzem az avar illatát, ha egy szereplő a lehullott leveleken lépked. Pontos, precíz képek, természetfilmbe illő beállítások, releváns témák, problémás szituációk. A Táncrend, A mi gólyánk és A lépcső rendezőjének legújabb dokumentumfilmje a tavaly májusi díszbemutató után a szemlére is meghívást kapott.

// kritika  // dokumentumfilm

Interjú Tóth Zsolt Marcell természetfilm-készítővel

2005. október 15. · írta

Tóth Zsolt Marcell természetfilmjeire 2002-ben figyelt fel a magyar közönség. Az Európa és Amerika geológiai határán fekvő vulkanikus zóna legismertebb pontját, Izland szigetét bemutató, Fortyogó föld című munkája elnyerte a Budapesti Magyar Filmszemle ismeretterjesztő filmes nagydíját. Az erdélyi közönség számára inkább az antarktiszi jégmezők ábrázolásának ürügyén a globális klímaváltozás kérdéseire összpontosító Fagyos oázis az ismerősebb, amely az idei FILM.DOK-on szerezte meg a fesztiváligazgatóság díját. A fiatal rendező-operatőr – aki játékfilmek fényképezésével kezdte a pályáját – mindig érdekesen mesél távoli kalandjairól, a természetfilmek készítésének izgalmas fordulatairól.

// interjú  // dokumentumfilm

Beszélgetés Juhász Ágota és Szabó D. Zoltán természetfilmesekkel

2005. október 15. · írta

A Milvus Csoport Madártani és Természetvédelmi Egyesület és a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem közös holdudvarában található egy kis alkotómûhely, amely természetfilmek készítésére szakosodott. Szabó D. Zoltán, Juhász Ágota és a néhai Ugron Gábor operatõr közös filmje, a Partifecske – a folyók madara az augusztusi Dr. Csizmazia György Országos Természetfilm-fesztiválon elnyerte a legjobb rendezésért járó szakmai különdíjat. A két elõbbi alkotóval beszélgettünk Kolozsváron.

// interjú  // dokumentumfilm

Természetfilm és -filmes az olvasztóban

2005. október 15. · írta

Amellett, hogy a mozifilmeket és a tévéjátékokat a modern kultúra legjelentõsebb történetmesélési eszközeinek tekintjük, a társadalom zöme számára ezek képezik az elsõdleges lehetõséget a természettel való találkozásra is. Számos televíziós csatorna (Discovery Channel, National Geographic, Animal Planet stb.) tűzi rendszeresen műsorra az egzotikus állat- és növényvilágot bemutató produkciókat, amelyek nézõk millióinak a kizárólagos tapasztalatát jelentik a vadonnal és annak élõvilágával kapcsolatban. Azok a filmek ellenben, amelyeket a természet hiteles ábrázolásainak vélhetnének, többnyire a könnyed szórakoztatás szolgálatában állnak, és ezáltal környezetünket meghazudtolva hamis képet nyújtanak róla. Szemléletük megfelel a filmes és tévés konvencióknak, a döntõ nézõi elvárásoknak, illetve a médiapiaci verseny igényeinek.

// tanulmány  // dokumentumfilm, tévé

Hármasfogat

2005. október 15. · írta

Az alábbiakban összegzett három alkotás szinte véletlenszerűen került ezekre az oldalakra. Rengeteg más példát is felhozhatnánk a szép és a hasznos természetfilmes összekapcsolására. És nem kell feltétlenül kalóz DVD-változataikra vadásznunk: elég a természetfilmes-ismeretterjesztő tévécsatornák műsorait is figyelnünk, amelyek végeérhetetlen és olykor roppant egyhangú sorozataik között kellemes meglepetésekkel is szolgálnak.

// kritika  // dokumentumfilm

Realitásváltás

2002. október 15. · írta

Délutáni csúcsforgalom a maga sajátos, londoni szürrealizmusával. A sűrű felhőréteg a fejünk felett valahol ott kezdődik, ahol a kipufogógáz felhői véget érnek.

// publicisztika  // filmmese